Disidentul cubanez Jose Daniel Ferrer a fost arestat

Publicat:

Disidentul cubanez Jose Daniel Ferrer, liderul Uniunii Patriotice din Cuba (Unpacu) a fost arestat de la domiciliu, la Santiago de Cuba (est), anunţă susţinători ai acestuia, relatează AFP, scrie news.ro .

“Jose Daniel Ferrer, liderul Unpacu, a fost arestat în mod arbitrar şi a dispărut”, a declarat telefonic pentru AFP coordonatorul naţional adjunct al acestui grup interzis, Zaqueo Baez.


Citește și : Zelenski va organiza un summit internaţional ‘Platforma Crimeea’, pe data de 23 august

Ferrer, care era plasat în arest la domiciliu, este unul dintre cei mai cunoscuţi opozanţi cubanezi dintre cei care au ales să rămână în Cuba în loc să se exileze.

El făcea parte dintre cei 27 de deţinuţi politici arestaţi în ”primăvara neagră” din 2013. El a fost eliberat în 2011, în urma unei medieria Bisericii Catloce, care a permis eliberarea a 130 de deţinuţi politici, dintre care majoritatea a plecat în exil în Spania. Doisprezece dintre ei, inclusiv Ferrer, au decis să rămână în Cuba pentru a-şi continua activitatea.

Potrivit unor activişti din cadrul grupului disident, poliţişti au încercuit vineri dimineaţa casa lui Ferrer, în cartierul Altamira, după care au pătruns în casă şi l-au scos pe uşa din dos.

Pe faţada casei sale, care este şi sediul Unpacu, Ferrer a scris ”Patria y Vida” (“Patria şi Viaţa”), evocând titlul unui cântec al unor rapperi cubanezi devenit viral pe reţele de scializare şi care ia în derâdere sloganul revoluţionar “Patria o muerte” (”Patria sau moartea”). Guvernul socialist de la Havana l-a denunţat drept o provocare.

Citește și : Patru state europene susţin reforma propusă de Comisia Europeană pentru piaţa emisiilor de carbon

Ferrer şi alţi trei membri ai grupului său au fost încarceraţi din martie 2019 în aprilie 2020, după care pedepsele le-au fost comutate în detenţie la domiciliu pe perioade de patru până la cinci ani.

Sistemul politic cubanez admite un singur partid, Partidul Comunist, şi consideră opoziţia drept ilegală. Guvernul acuză disidenţii de faptul că sunt finanţaţi de Guvernul Statelor Unite cu scopul de a doborî socialismul pe insulă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moldova va fi reprezentată de 26 de sportivi la Jocurile Olimpice de la Paris

Moldova va fi reprezentată de 26 de sportivi la Jocurile Olimpice de la Paris În acest an, reprezentanții echipei olimpice naționale vor concura în 10...

14 localități ruse de la graniță restricționează accesul populației din cauza bombardamentelor ucrainene

14 localități ruse de la graniță restricționează accesul populației din cauza bombardamentelor ucrainene Regiunea rusă Belgorod va restricţiona, începând din 23 iulie, accesul în 14...

Vasile Tarlev: Vom găsi soluții să aducem investiții în țară

Vasile Tarlev: Vom găsi soluții să aducem investiții în țară Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vasile Tarlev, a subliniat, pe canalul său de Telegram, importanța...

Peste 1.000 de cazuri în care minori au fost abuzaţi sexual, înregistrate anul trecut

Peste 1.000 de cazuri în care minori au fost abuzaţi sexual, înregistrate anul trecut Violența asupra copiilor este un fenomen care capătă proporţii alarmante în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.