X

Disidentul germano-iranian Jamshid Sharmahd, condamnat la moarte în Iran

Un tribunal din Iran l-a condamnat la moarte pe disidentul germano-iranian Jamshid Sharmahd, acuzat de „corupție pe Pământ”, a anunțat justiția, potrivit BBC , informează mediafax.

Se pare că Sharmahd, în vârstă de 67 de ani, care locuia în SUA, a fost răpit de agenți iranieni în Dubai în 2020 pentru a fi dus în Iran via Oman. Iranul l-a acuzat că este liderul unui grup terorist pro-monarhist.

Citește și :  Putin: Rusia dorea pacea în Ucraina, dar Occidentul avea alte idei!

El a negat afirmația, iar un grup pentru drepturile omului a susținut că Sharmahd s-a confruntat cu un proces extrem de nedrept, bazat pe „mărturisiri” forțate. Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a condamnat sentința ca fiind „absolut inacceptabilă”.

„Cerem Iranului să remedieze aceste deficiențe în procesul de apel, să corecteze verdictul în consecință și să se abțină de la pedeapsa cu moartea. Impunerea pedepsei cu moartea în cazul domnului Sharmahd va provoca o reacție puternică”, se arată într-un comunicat al germanilor.

Agenția de știri Mizan a sistemului judiciar iranian a anunțat că un tribunal revoluționar din Teheran l-a găsit pe Jamshid Sharmahd vinovat de „răspândirea corupției pe Pământ prin planificarea și conducerea unor operațiuni teroriste”.

Acesta a fost acuzat că a fost liderul unui grup terorist cunoscut sub numele de Tondar și că a „planificat 23 de atacuri teroriste”, dintre care „cinci au avut succes”, inclusiv atentatul cu bombă din 2008 asupra unei moschei din Shiraz, în care au murit 14 persoane.

Tondar, care înseamnă „tunet” în persană, este un alt nume al Adunării Regatului Iranului (KAI), un grup de opoziție puțin cunoscut, cu sediul în SUA, care încearcă să restabilească monarhia răsturnată în timpul Revoluției islamice din 1979.

Sharmahd a negat implicarea sa în atacurile care i-au fost atribuite de autoritățile iraniene. El a afirmat că a fost doar un purtător de cuvânt și a respins toate acuzațiile în timpul procesului său, care a început în februarie.

Citește și : Reacţia Casei Albe la discursul lui Putin: ‘ABSURD şi antioccidental!’

Amnesty International susține că Sharmahd a afirmat, în două convorbiri telefonice cu familia sa, că a fost torturat. De asemenea, el a spus că i s-a refuzat asistența medicală adecvată, accesul la medicamentele necesare pentru boala Parkinson fiind amânat în mod obișnuit.

Tags: coruptieDubaiIranJamshid SharmahdmoarteOman
Categorii: Sinteze