Disidentul rus încarcerat Oleg Orlov compară sistemul judiciar din Rusia cu Germania nazistă

Publicat:

Disidentul rus încarcerat Oleg Orlov compară sistemul judiciar din Rusia cu Germania nazistă

Disidentul încarcerat Oleg Orlov a comparat joi actualul sistem judiciar rus cu Germania nazistă, într-o luare de cuvânt prin videoconferinţă la procesul în apel împotriva condamnării sale la doi ani şi jumătate de închisoare din cauza opoziţiei faţă de Războiul din Ucraina, relatează AFP.

Un veteran al Memorial, o organizaţie nonguvernamentală (ONG) colaureată a Premiului Nobel al Păcii în 2022, desfiinţată de către justiţia rusă, acest activist cunoscut, în vârstă de 71 de ani, a ales, spre deosebirte de mulţi alţi cirtici ai Kremlinului, să rămână în Rusia pentru a ”continua lupta” împotriva lui Vladimir Putin, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

La sfârşitul lui februarie, el a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare, după ce a deunţat în mod repetat ofensiva militară lansată de trupele ruse în Ucraina în februarie 2022.

”Ei au deformat, pervertit şi până la urmă au realizat distrugerea totală a justiţiei şi legii”, a acuzat Orlov, potrivit unei jurnaliste AFP prezentă la Tribunalul din Moscova, citând cuvintele avocatului american Telford Taylor la procesul de la Nuremberg, care judeca principalii responsabili nazişti după al Doilea Război Mondial.

”Aceste cuvinte sunt remercabil de adaptate să caracterizeze starea actuală a sistemului judiciar rus”, a denunţat el la sfârşitul audierii, pe care o urmăreşte de la distanţă, din celula sa de la Sîzran, la aproximativ 900 de kilometri sud-est de Moscova.

Curtea examina joi apelul său, în pofida faptului că cel vizat nu-şi face vreo iluzie cu privire la rezultatul dezbaterilor.

”Nu reegret nimic şi nu mă căiesc de nimic”, a reptat el.

”Ei au făcut din sistemul judicar o parte integrantă a dictaturii. Tribunalele pe care le-au creat şi condus nu erau supuse decât dctatelor politice ale regimului. Ei au abolit tot ce aducea a independenţă judiciară”, a continuat Oleg Orlov prin videoconferinţă, citându-l în continuare pe Telford Taylor.

”Procesle pe care le-au desfăşurat s-au transformat în farse groaznice (…) care nu au fost decât batjocuri faţă de nefericirea victimelor”, a denunţat el.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

”Aceste cuvinte pot de-acum să fie pronunţate de către ortice deţinut politic rus”,a conchis disidentul rus, după ce a declarat că ”refuză” să răspundă întrebărilor Curţii, pe care a catalogat-o drept ”nedreaptă”, pentru că ”răspunde”, în opinia sa, ”unui ordin politc”.

Activ din anii ’70, în timpul URSS; Oleg Orlov este unul dintre pilonii Memorial, principala organizaţie care luptă în Rusia să păstreze memoria represiunilor sovietice şi care le documentează pe cele din prezent.

ONG-ul a fost dizolvat la sfârşitul lui 2021 de către justiţia rusă, însă a fost distins cu Premiul Nobel al Păcii în 2022, la câteva luni după lansarea ofensiveri ruse în Ucraina.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimentele Zilei de 17 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 17 iulie în Istorie 17 iulie este a 198-a zi a calendarului gregorian și a 199-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de...

Horoscop 17 iulie 2024

Horoscop 17 iulie 2024  Nativii din zodia Capricorn se concentrează pe carieră, în timp ce Gemenii au o zi plină de energie, potrivit stiripesurse. Horoscop...

Se anunță schimbări majore la ziarul Bild şi site-ul american de ştiri Politico

Se anunță schimbări majore la ziarul Bild şi site-ul american de ştiri Politico Gigantul media german Axel Springer, care deţine popularul tabloid german Bild şi...

Fenomenul ireversibil care schimbă harta lumii: În România și Moldova va fi la fel ca în Italia sau Grecia

Fenomenul ireversibil care schimbă harta lumii: În România și Moldova va fi la fel ca în Italia sau Grecia Specialiștii au realizat o nouă hartă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.