X

Dispută în Columbia privind amestecul unor politicieni în alegerile din SUA

Şefa diplomaţiei columbiene, Claudia Blum, a negat miercuri că ambasadorul Columbiei la Washington s-a întâlnit cu activişti de campanie ai preşedintelui republican Donald Trump, respingând acuzaţiile conform cărora ţara sa se amestecă în alegerile din SUA, informează dpa, potrivit agerpres.

Blum a participat la o reuniune a unei comisii a Senatului columbian, unde a trebuit să răspundă la acuzaţii conform cărora ambasadorul Francisco Santos s-a oferit să ajute echipa lui Trump în alegeri.

Citeşte şi: Germania înregistrează pentru prima dată peste 16.000 de infectări zilnice

Claudia Blum a spus că Ministerul Afacerilor Externe al Columbiei nu are cunoştinţă de vreo astfel de întâlnire a niciunuia dintre oficialii săi, întâlnire pe care şi Santos o neagă.

“Guvernul columbian respectă procesul electoral din SUA şi înţelege că aceasta este o problemă internă” a SUA, informează un comunicat al ministerului, citând-o pe Blum.

Trei membri ai Congresului columbian din partea Centrului Democratic, partidul preşedintelui Ivan Duque, au publicat înainte de aceasta opinii pe Twitter şi Facebook în favoarea lui Trump, descriindu-l pe contracandidatul său Joe Biden drept un politician al stângii radicale.

La rândul său, fostul candidat de stânga în alegerile prezidenţiale din Columbia, Gustavo Petro, şi-a exprimat preferinţa pentru Biden.

Ambasadorul SUA la Bogota, Philip Goldberg, a declarat că relaţiile strânse de lungă durată ale Columbiei cu SUA se bazează pe “susţinere bipartizană” şi le-a solicitat politicienilor columbieni “să evite să se implice în alegerile din SUA”.

Citeşte şi: Ani grei de închisoare pentru un fost preşedinte sud-coreean! Sentinţa este definitivă!

Într-un editorial publicat de CNN, congresmenii americani democraţi Gregory Meeks şi Ruben Gallego i-au acuzat pe politicienii columbieni de amestec în alegerile din SUA, ceea ce prejudiciază “imaginea şi credibilitatea ţării”.

Claudia Blum a dat asigurări că ţara sa menţine relaţii cu membri din ambele partide din Congresul SUA, democraţi şi republicani.

Tags: alegeriambasadorbogotaClaudia BlumcolumbiaDonald TrumpFrancisco SantosGregory MeeksGustavo PetroIvan DuqueJoe BidenPhilip GoldbergRuben GallegoSUA
Categorii: Știrile zilei