Dispută între Republica Cehă şi China în urma anulării turneelor mai multor orchestre cehe

Publicat:

Guvernul ceh a criticat dur autorităţile chineze în urma deciziei acestora de a anula turneele mai multor orchestre cehe în China, decizie pusă de presa din Cehia pe seama refuzului primăriei din Praga de a recunoaşte Tibetul şi Taiwanul drept părţi componente ale Chinei, relatează joi agenţia EFE, potrivit agerpres.

Deşi guvernul de la Praga nu a semnalat direct că aceste anulări sunt legate de poziţia primăriei capitalei cehe, condusă de Partidul Piraţilor, ministrul ceh al culturii, Lubomir Zaoralek, a declarat luni că atitudinea Beijingului ”este inadmisibilă şi dinamitează tot ceea ce s-a obţinut în relaţiile ceho-chineze”.


Citește și : Administraţia Trump doreşte ‘progrese substanţiale’ în negocierile comerciale cu China (Mnuchin)

Disputa priveşte anularea sau amânarea pe un termen nedefinit a turneelor pe care urmau să le efectueze în China patru orchestre, printre care se numără Filarmonica din Praga şi Orchestra Simfonică a Radioului Ceh.

În replică, ambasada chineză la Praga a afirmat că nu există vreo motivaţie politică în spatele acestor anulări şi că în cazul Orchestrei Simfonice a Radioului Ceh cererea de amânare a deplasării a venit din partea acesteia.

Însă, potrivit directorului acestei orchestre, Jakub Cizek, China nu a eliberat permisele necesare, astfel că agenţia care organiza deplasarea a recomandat amânarea acesteia cel puţin până anul viitor.

Citește și : Lula da Silva: ‘Bolsonaro nu face nimic, el distruge’

Conform presei din Cehia, conflictul a fost provocat de o solicitare a primăriei din Praga de a se revizui acordul de înfrăţire cu capitala Beijing, primăria capitalei cehe dorind de asemenea să nu mai recunoască în document principiul ”unei singure Chine’, conform căruia există un singur stat suveran cu acest nume, nu şi ”Republica Chineză”, denumirea pe care şi-a atribuit-o Taiwanul. Mai mult, Partidul Piraţilor, care conduce coaliţia din consiliul general al primăriei, doreşte ca din acel acord de înfrăţire să fie scos enunţul privind recunoaşterea de către Cehia a integrităţii teritoriale a Chinei, care include şi Tibetul, regiune ocupată militar de China la începutul anilor ’50.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ion „Hulk” Cuțelaba, victorie în gala UFC de la Paris

Ion „Hulk” Cuțelaba, victorie în gala UFC de la Paris Ion Cuțelaba a obținut prima victorie în "Ultimate Fighting Championship" după un an și jumătate....

Specialiștii au stabilit cît timp pot să petreacă pe internet copiii

Specialiștii au stabilit cît timp pot să petreacă pe internet copiii Potrivit experților, rețeaua poate ajuta cu adevărat la dezvoltarea copilului, dar folosirea îndelungată a...

Pentru prima dată, energiile regenerabile furnizează majoritatea energiei electrice în Țările de Jos

Pentru prima dată, energiile regenerabile furnizează majoritatea energiei electrice în Țările de Jos Pentru prima dată în istoria Țărilor de Jos, în prima jumătate a...

România a depășit gradul de 100% de umplere a depozitelor de gaze

România a depășit gradul de 100% de umplere a depozitelor de gaze Pe fondul unei producții ridicate de gaze naturale, România încă înmagazinează gaze la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.