Dispută politică asupra refugiaţilor ucraineni fără loc de muncă în Germania

Publicat:

Dispută politică asupra refugiaţilor ucraineni fără loc de muncă în Germania

Ambasadorul ucrainean la Berlin şi-a apărat marţi compatrioţii împotriva atacurilor, pe care le-a descris drept “foarte populiste”, ale conservatorilor germani ce doresc repatrierea refugiaţilor ucraineni care nu au un loc de muncă în Germania, transmite AFP.

Criticile opoziţiei conservatoare se înmulţesc în Germania la adresa celor peste un milion de refugiaţi ucraineni primiţi în această ţară după declanşarea invaziei ruse, critici care se regăsesc şi în comunicatul de presă al unui lider al formaţiunii conservatoare bavareze Uniunea Creşti-Socială (CSU), potrivit stiripesurse.


Citește și: Mai marii Europei s-au înţeles: Ursula von der Leyen rămâne şefa Comisiei Europene

“La mai bine de doi ani de la începutul războiului, trebuie să aplicăm acest principiu: lucrăm în Germania sau ne întoarcem în regiunile sigure din vestul Ucrainei”, a declarat Alexander Dobrindt pentru ediţia de duminică a ziarului Bild am Sonntag.

Ambasadorul ucrainean la Berlin, Oleksii Makaiev, a reacţionat marţi la televiziunea germană Phoenix, unde a afirmat că “Rusia trage în fiecare zi asupra Ucrainei şi nu există un loc sigur pentru o femeie care îşi creşte singură cei trei copii în Ucraina”. “Se spune în Germania că există locuri sigure în Ucraina, dar cei care spun asta nu au fost niciodată în Ucraina”, a adăugat el.

Ministerul german de Externe condus de ecologista Annalena Baerbock a respins de asemenea ideea avansată de conservatorii din opoziţie şi a estimat că nu există locuri sigure în Ucraina.

După invazia rusă din februarie 2022, coaliţia condusă de cancelarul social-democrat Olaf Scholz i-a întâmpinat pe ucraineni cu braţele deschise şi le-a acordat un regim special, în virtutea căruia nu trebuie să solicite azil, primesc automat permis de şedere şi asistenţă socială (563 de euro pe lună pentru fiecare adult), la fel ca cetăţenii germani care nu se mai califică pentru indemnizaţia de şomaj.

Această indemnizaţie este în special în vizorul conservatorilor: “Gândită ca un ajutor de urgenţă, ea a devenit de mult un obstacol în calea muncii”, a estimat Alexander Dobrindt.

Alţi politicieni conservatori, printre care ministrul de Interne al statului regional Brandenburg (est), Michael Stubgen, membru al Uniunii Creştin-Democrate (CDU), şi cel al Bavariei (sud), Joachim Herrmann (membru al CSU), s-au pronunţat de asemenea împotriva plăţii a ceea ce în Germania se numeşte “alocaţia de cetăţean”, în special în cazul refugiaţilor ucraineni care sunt bărbaţi apţi pentru mobilizarea în armată.

Citește și: Rusia interzice trei posturi TV din România

La rândul său, cancelarul social-democrat Scholz a cerut recent în repetate rânduri ucrainenilor aflaţi Germania să caute să muncească.

Imigraţia şi integrarea (mai ales a refugiaţilor ucraineni) se numără printre temele majore ale celor trei alegeri regionale planificate în estul ţării în septembrie, într-un context de ascensiune a extremei drepte.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Roger Waters lucrează la un nou album şi respinge o posibilă reuniune a formaţiei Pink Floyd

Roger Waters lucrează la un nou album şi respinge o posibilă reuniune a formaţiei Pink Floyd Muzicianul britanic a respins ideea unei posibile reuniuni a...

Instanța supremă din Japonia consideră că sterilizarea forțată este neconstituțională

Instanța supremă din Japonia consideră că sterilizarea forțată este neconstituțională Instanța supremă din Japonia a decis că sterilizarea forțată este neconstituțională. Decizia a fost anunțată...

‘Beetlejuice Beetlejuice’ va deschise Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia 2024

'Beetlejuice Beetlejuice' va deschise Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia 2024 "Beetlejuice Beetlejuice", mult aşteptata continuare a comediei horror cu accente fantasy a regizorului...

Șase hoteluri din New York oferă transferuri gratuite de la aeroport cu elicopterul

Șase hoteluri din New York oferă transferuri gratuite de la aeroport cu elicopterul Șase hoteluri din New York oferă transferuri gratuite cu elicopterul de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.