Dispute între Franţa şi Germania privind reglementările bugetare ale UE (Financial Times)

Publicat:

Franţa şi Germania au perspective diferite asupra gradului de stricteţe al viitoarelor reglementări bugetare din Uniunea Europeană, pe fondul eforturilor statelor membre UE de a depăşi disensiunile în privinţa noului cadru fiscal, informează cotidianul Financial Times, informează mediafax.

Bruno Le Maire, ministrul francez al Finanţelor, a afirmat că impunerea unor reglementări automate şi uniforme de reducere a datoriilor publice ar fi o eroare politică şi economică. Le Maire a făcut declaraţiile cu ocazia reuniunii miniştrilor de Finanţe din statele UE, aflată în curs în Luxemburg. “Am încercat deja să impunem reguli automate şi uniforme în trecut: aceste lucruri conduc la recesiune”, a argumentat Bruno Le Maire, avertizând că un astfel de regim ar afecta producţia europeană şi creşterea economică, ignorând suveranitatea individuală a statelor membre.


Citește și : Primarul din Miami candidează şi el la preşedinţia SUA

Însă Christian Lindner, ministrul german de Finanţe, a reafirmat solicitarea ca naţiunile care au datorii suverane masive să le diminueze cu 1% din PIB în fiecare an. Lindner cere “garanţii” privind reducerea datoriilor suverane ale statelor UE.

Disensiunile publice dintre Paris şi Berlin evidenţiază profunzimea diferenţelor referitoare la reformarea Pactului UE de Stabilitate şi Creştere Economică. Bruxellesul vrea noi reguli, adaptate la circumstanţele economice ale fiecărui stat. Paolo Gentiloni, comisarul UE pentru Economie, le-a cerut statelor membre să construiască “punţi” de comunicare, “nu tranşee”.

Comisia Europeană a elaborat în primăvară noi propuneri fiscale, astfel încât să fie stimulată aplicarea şi investiţiile. Comisia Europeană vrea planuri de reducere a datoriilor suverane pentru fiecare stat membru, oferind mai mult timp pentru îmbunătăţirea situaţiei financiare, în schimbul angajamentelor de reforme şi investiţii. Însă Guvernul de la Berlin nu vrea să ofere Comisiei Europene prea multă discreţie în negocierile cu fiecare stat membru UE. Unii oficiali din cadrul Comisiei Europene împărtăşesc scepticismul Franţei privind abordarea Germaniei, care ar forţa şi statele cu datorii mai mici să aplice reduceri ale acestora de 0,5% din PIB pe an.

Citește și : Australia blochează construcţia unei noi ambasade a Rusiei

Christian Lindner a declarat vineri că cererile Berlinului nu sunt prea ambiţioase, insistând că sunt necesare reglementări bugetare automate. “Germania nu este singură în preocupările şi ideile sale”, a subliniat Lindner.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

‘Casa verde’: 219 gospodării din R.Moldova au devenit mai eficiente energetic cu sprijinul UE

'Casa verde': 219 gospodării au devenit mai eficiente energetic cu sprijinul UE 219 gospodării casnice vulnerabile din punct de vedere energetic, dintre care 74 case...

TikTok lite, interzis în UE. Mecanismul prezintă riscuri grave pentru sănătatea mintală a utilizatorilor

TikTok lite, interzis în UE. Mecanismul prezintă riscuri grave pentru sănătatea mintală a utilizatorilor Tik Tok își va retrage definitiv programul de recompense în Uniunea...

Italia se confruntă cu cea mai călduroasă fază a verii din 2024

Italia se confruntă cu cea mai călduroasă fază a verii din 2024 Italia urmează să înregistreze temperaturi ridicate record într-o vară a anului 2024 care a...

Janis Mazeiks îi încurajează pe cetăţenii Moldovei să participe la referendum

Janis Mazeiks îi încurajează pe cetăţenii Moldovei să participe la referendum Referendumul este un element foarte important pentru Republica Moldova și noi sperăm că la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.