X

Dispute între SUA și Rusia în legătură cu un raport al OMS privind criza umanitară din Ucraina

Statele Unite și Rusia s-au confruntat sâmbătă în legătură cu un raport al Organizației Mondiale a Sănătății privind criza umanitară din Ucraina, Moscova afirmând că acesta a fost motivat politic, iar Washingtonul solicitând actualizarea rapidă a acestuia, scrie Reuters , informează mediafax.

Raportul directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a fost prezentat consiliului executiv al organizației, din care fac parte atât Rusia, cât și Statele Unite.

Citește și : China spune că SUA ar trebui ‘să nu se mai amestece’ în situaţia din Taiwan

Documentul a acoperit evenimentele din primele nouă luni ale anului 2022 și a clasificat situația din Ucraina, pe care Rusia a invadat-o la 24 februarie, drept una dintre cele opt urgențe acute de sănătate la nivel mondial.

Raportul a documentat peste 14.000 de victime civile, cu 17,7 milioane de persoane care au nevoie de asistență umanitară și 7,5 milioane de refugiați ucraineni strămutați în Europa.

Din cele 471 de atacuri cu arme grele asupra unităților sanitare la nivel global, 448 au avut loc în Ucraina, se arată în raportul OMS.

Reprezentantul Rusiei în consiliul de administrație al OMS a calificat raportul drept politizat și unilateral și a descris referirile sale la Ucraina drept acuzații nefondate.

Moscova a negat că a vizat civili în Ucraina de când a început ceea ce numește o operațiune militară specială, care a devastat, de asemenea, orașele ucrainene, a ucis mii de combatanți și a zguduit economia globală.

Citește și : Pentagonul menţine poziţia că balonul din China este un dispozitiv de spionaj

Sheba Crocker, reprezentanta SUA la ONU, a cerut un raport actualizat pentru a documenta incidentele din Ucraina începând din septembrie.

“Atacurile Rusiei … au provocat daune de nedescris civililor și infrastructurii critice din Ucraina”, a declarat ea la reuniunea consiliului, potrivit unei declarații a biroului său. “…Moartea și distrugerile fără sens se răsfrâng în mod brutal asupra accesului copiilor, a persoanelor în vârstă și a altor grupuri vulnerabile la asistență medicală vitală”, a adăugat Crocker.

Tags: criză umanitarăOMSrusiaSUAucraina
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina