X

Distribuirea corectă de refugiaţi în UE rămâne ”un subiect critic”, după întâlnirea Merkel-Babis de la Berlin

Cancelarul german Angela Merkel şi premierul ceh Andrej Babis nu au reuşit, în cadrul unei întâlniri ce a avut loc miercuri la Berlin, să treacă peste dezacordul lor ce durează de mult timp în legătură cu politica Uniunii Europene privind refugiaţii, relatează agenţia DPA, scrie agerpres.

După convorbirile cu Babis, dna Merkel a afirmat că distribuirea corectă de refugiaţi în Uniunea Europeană rămâne ”un subiect critic”.

Citește și : Spania va debloca 40 milioane de euro pentru primirea migranţilor minori neînsoţiţi

Republica Cehă, împreună cu Polonia, Ungaria şi Slovacia, se opune puternic unei scheme a UE, elaborată în 2015, de redistribuire a solicitanţilor de azil în statele Uniunii Europene. Dna Merkel a insistat în schimb în mod repetat pentru soluţii europene comune în această chestiune.

Babis, care a întreprins prima sa vizită al Berlin de la alegerea sa anul trecut pe baza unui program anti-imigraţie, a confirmat că nu există încă o poziţie comună privind preluarea de refugiaţi salvaţi pe mare.

Miercuri, dna Merkel a afirmat că Italia, unde sosesc multe nave cu refugiaţi, nu poate fi lăsată să facă faţă singură unei astfel de situaţii.

La rândul său, Babis a declarat că Republica Cehă a dat dovadă de solidaritate, oferind din 2015 un ajutor de 100 de milioane de euro ţărilor afectate de problema migraţiei. În opinia sa, migraţia ilegală trebuie combătută în mod ferm.

Citește și : Noviciok : Marea Britanie solicită convocarea Consiliului de Securitate al ONU

Babis, om de afaceri născut în Slovacia şi al cărui guvern minoritar a intrat în funcţie în iulie, este în prezent investigat de către justiţia cehă şi de către autorităţile anti-fraudă ale UE, fiind suspectat de folosire ilegală de fonduri europene pentru companiile sale. El este pe locul al doilea pe lista cu cele mai bogate persoane din Republica Cehă.

În pofida scandalului, Babis se bucură de popularitate, nu numai datorită retoricii sale anti-refugiaţi, ci şi pentru că a reuşit să-şi creeze o imagine de luptător împotriva ”elitei corupte”.

Tags: Andrej BabisAngela MerkelberlinPoloniarefugiatiRepublica CehăSlovaciaUngaria
Categorii: Diaspora