Divizate mai mult ca oricând, SUA încearcă să se unească în faţa tragediei provocate de Harvey

Publicat:

Tragediile umane şi amploarea distrugerilor provocate de furtuna tropicală Harvey în Texas au generat în Statele Unite, cel puţin temporar, un sentiment de unitate într-o ţară care pare mai divizată ca oricând, comentează miercuri France Presse.

Adversităţile între simpatizanţii preşedintelui republican Donald Trump şi cei ai oponenţilor săi s-au domolit, după ce climatul politic a fost deosebit de aspru după incidentele de la Charlottesville, unde o protestatară a fost ucisă de un simpatizant neonazist.


Preşedintele american, prompt în a-şi denigra adversarii, a dat un exemplu în acest sens, adoptând un ton de unificator al naţiunii, în timp ce măsurile guvernului federal au fost în general lăudate.

“Momente tragice ca acestea degajează ce este mai bun din America. Suntem o singură familie americană. Noi ne rănim, ne luptăm şi, credeţi-mă, îndurăm (încercările) împreună”, a declarat el luni.

Fostul preşedinte democrat, Barack Obama, a scris într-o postare pe Twitter: “Mulţumiri tuturor salvatorilor şi oamenilor care îi ajută pe alţii. Asta este ceea ce fac americanii”.

Un critic al lui Donald Trump, guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a asigurat că, “aşa cum această naţiune s-a unit pentru a sprijini New York-ul după uraganul Sandy” în octombrie 2012, statul său “este pregătit să furnizeze (statelor Texas şi Louisiana) tot ceea ce ar putea avea nevoie”.

Şcolile din California colectează haine, Academia de înregistrări din Los Angeles a creat un fond de sprijin pentru muzicienii sinistraţi, iar oraşul New York a trimis 70.000 de porţii de hrană sinistraţilor care au fugit din calea apelor. Arizona a trimis trupe, adăposturile de animale din toată ţara au făcut loc pentru câinii şi pisicile din zonele afectate de dezastru.

Şi celebrităţile s-au mobilizat: familia Kardashian a promis să doneze 500.000 de dolari, actriţa Sandra Bullock – 1 milion, iar starul pop Beyoncé a promis să ajute victimele din Houston, oraşul său natal. Numeroase personalităţi din lumea sportului au făcut şi ele donaţii de ordinul milioanelor de dolari.

Gigantul de distribuţie Wal-Mart furnizează bunuri de primă necesitate centrelor de primire a sinistraţilor şi a promis cel puţin un milion de dolari, la fel ca Disney, în timp ce fabricantul Anheuser-Busch şi-a suspendat producţia de bere în Georgia (sud-est) pentru a livra mii de recipiente cu apă potabilă persoanelor strămutate.

În pofida numeroaselor comentarii acide ale lui Trump pe seama imigranţilor de origine mexicană, pe care i-a asemănat cu violatorii, dependenţii de droguri şi criminalii, chiar şi Mexicul s-a declarat pregătit să “acorde tot ajutorul posibil”.

“Toţi au reacţionat bine, dar nu acesta este adevăratul test”, care va interveni atunci când vor trebui votate bugetele pentru programele de asistenţă a sinistraţilor, estimează Julian Zelizer, profesor de afaceri publice la Universitatea Princeton. “Aşa cum s-a văzut şi în cazul Sandy, acesta este în general momentul în care se rupe unitatea”, a adăugat el într-o declaraţie pentru AFP.

După ce a salutat echipele de salvare şi alţi voluntari, lidera grupului democrat din Camera Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a subliniat că “republicanii trebuie să se alăture acum democraţilor” pentru a vota volumul de ajutor pentru sinistraţi.

Potrivit lui Mark Martinez, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Bakersfield, se întrevăd totuşi fisuri în pofida aparenţei unui front unit.

Primarul democrat din Houston, Sylvester Turner, a declarat: “Facem cu toţii front comun. Nu vom construi ziduri, vom clădi relaţii şi vom avea grijă de oameni”, o declaraţie care l-a vizat direct pe Donald Trump, care ar dori să construiască un zid la frontiera mexicană. Turner, de profesie avocat, a mai lansat o ‘indirectă’ la adresa discursului antiimigraţie al preşedintelui american, atunci când a spus că, dacă migranţii fără acte de identitate au nevoie de ajutor, iar cineva va dori să profite de această situaţie pentru a-i expulza, el personal îi va apăra.

În acest context, unii şi-au adus aminte că numeroşi parlamentari republicani, inclusiv texani, au votat împotriva ajutorului federal de 50 de miliarde de dolari pentru victimele uraganului Sandy. “Nu voi abandona Texasul aşa cum a făcut-o Ted Cruz (senator republican de Texas – n.r.) în cazul New York-ului”, a scris într-o postare pe Twitter republicanul Peter King, din New York.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Talcul, clasificat de OMS ca un produs ‘probabil cancerigen’

Talcul, clasificat de OMS ca un produs 'probabil cancerigen' Talcul a fost clasificat ca un produs „probabil cancerigen” de o agenţie de cercetări asupra cancerului...

În zilele cu temperaturi caniculare circulația pentru mașinile de mare tonaj este interzisă

În zilele cu temperaturi caniculare circulația pentru mașinile de mare tonaj este interzisă Primăria Municipiului Chișinău informează că în zilele cu temperaturi caniculare, de peste...

Maia Sandu s-a întâlnit cu Luminița Odobescu: România, unul dintre cei mai importanți donatori ai Rep. Moldova

Maia Sandu s-a întâlnit cu Luminița Odobescu: România, unul dintre cei mai importanți donatori ai Rep. Moldova Ministrul român al Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, se...

VIDEO/ În satul Mihălașa din Telenești nu există nici punct medical, nici poștă și nici transport public

VIDEO/ În satul Mihălașa din Telenești nu există nici punct medical, nici poștă și nici transport public Satul Mihălașa din raionul Telenești este o localitate...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.