Dmitri Muratov, laureat Nobel pentru Pace: ‘Ucraina nu va ierta niciodată Rusia’

Publicat:

Ucraina nu va ierta niciodată Rusia pentru un conflict rușinos care a aruncat înapoi dezvoltarea Rusiei cu o jumătate de secol, până în vremurile sovietice dinaintea lui Mihail Gorbaciov, a declarat pentru Reuters jurnalistul și laureat al Premiului Nobel pentru Pace Dmitri Muratov , informează mediafax.

Jurnalistul și laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Dmitri Muratov, a declarat, într-un interviu pentru Reuters, că Ucraina nu va ierta niciodată Rusia.


Citește și : OMS este îngrijorată cu privire la declinul testărilor Covid

El cataloghează războiul dus de Rusia în Ucraina ca fiind „un conflict rușinos care a aruncat înapoi dezvoltarea Rusiei cu o jumătate de secol, până în vremurile sovietice dinaintea lui Mihail Gorbaciov”.

Campania militară a Rusiei în Ucraina a ucis zeci de mii de oameni, a lăsat unele orașe ucrainene pustii și a declanșat cea mai mare confruntare a Moscovei cu Occidentul de la Criza rachetelor din Cuba din 1962.

Muratov, editor-șef mult timp al Novaya Gazeta, una dintre ultimele instituții media independente din Rusia, a declarat că Ucraina nu va fi niciodată de acord cu pacea sau cu anexarea vreunui teritoriu al său.

„Ucraina nu va ierta niciodată Rusia”, a declarat Muratov, care a co-fondat Novaya Gazeta în 1993 cu bani proveniți din Premiul Nobel pentru Pace.

Muratov a spus că tehnologia modernă a adus ororile războiului în fața oamenilor, alături de devastatoarea bătălie pentru Mariupol, din sudul Ucrainei, și de acuzațiile de crime de război împotriva soldaților ruși din Irpin și Bucha.

„Mulți dintre voi vor să ierte totul, dar faceți click în motorul de căutare: Mariupol, Irpin sau Bucha. Și nu mai poți ierta nimic”, a declarat Muratov.

„Fiecare pas al acestui război, fiecare crimă și fiecare împușcătură (…) va rămâne de acum pentru totdeauna”.

Războiul, a spus Muratov, a fost o „rușine națională uriașă” care a șters nu doar o jumătate de secol de dezvoltare, ci a stins și speranța, dragostea și încrederea în viitor în rândul rușilor. Războiul a distrus reputația țării lui Gorbaciov, a fizicianului rus și militantului pentru drepturile omului Andrei Saharov și a cosmonautului sovietic Iuri Gagarin. Am fost aruncați înapoi în dezvoltarea noastră cu cel puțin o jumătate de secol în epoca de dinainte de Gorbaciov„, a spus Muratov.

Rusia, a spus el, a uitat lecțiile trecutului, inclusiv necesitatea de a pune capăt războaielor.

„Nu mai avem credință. Rusia și rușii sunt antipatici. Iubirea era un lucru foarte important pentru a călători, pentru a învăța, pentru a crede în Dumnezeul tău, pentru a citi cărțile pe care le iubești”, a mai spus el.

Gorbaciov, lăudat în Occident ca fiind omul care a contribuit la căderea Zidului Berlinului și la încheierea Războiului Rece fără vărsare de sânge, a murit la 30 august 2022. Muratov i-a fost prieten.

„Din păcate, a existat o pierdere a reputației noastre la nivel global, o pierdere a încrederii. Pierderea reputației este un lucru greu de recuperat”, a mai spus Muratov.

Citește și : Rusia nu mai are unde să depoziteze o recoltă istorică de grâu

Ucraina a acuzat Rusia de crime de război. Rusia spune că astfel de acuzații sunt o minciună. Guvernul rus nu a răspuns la acuzațiile aduse de Muratov.

Președintele Vladimir Putin spune că soldații ruși sunt „eroi” și că toate obiectivele Rusiei vor fi atinse.

Putin prezintă operațiunea din Ucraina drept o încercare de a zădărnici un complot occidental pentru a sfâșia Rusia. Ucraina spune că luptă împotriva unei ocupații ilegale și că nu va ceda niciodată.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

Zelenski îşi va prezenta ‘planul de victorie’ la reuniunea de la Ramstein, pe 12 octombrie

Zelenski îşi va prezenta 'planul de victorie' la reuniunea de la Ramstein, pe 12 octombrie Ucraina îşi va prezenta "planul de victorie" la o reuniune...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.