Dmitri Peskov: Cenzura este ‘justificată’ pe timp de război

Publicat:

Dmitri Peskov: Cenzura este ‘justificată’ pe timp de război

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a estimat vineri că cenzura asupra mijloacelor de informare în masă este “justificată” în condiţiile “stării de război” în care se află Rusia, care a lansat în februarie 2022 o invazie împotriva Ucrainei, informează AFP.

“În starea de război în care ne aflăm noi, restricţiile sunt justificate, la fel cum cenzura este justificată”, a declarat Dmitri Peskov pentru agenţia de presă TASS.


Rusia desfăşoară o amplă campanie de represiune împotriva detractorilor săi şi a media independente, ceea ce a făcut ca această ţară să se afle la coada clasamentului pentru 2024 al ONG-ului Reporteri fără Frontiere.

În acelaşi context, Kremlinul a promis vineri “restricţii” pentru media americane încă prezente în Rusia, ca represalii la sancţiunile anunţate miercuri care vizează media ruse.

“Nu pot exista aici măsuri în oglindă: nu există agenţie de presă de stat în SUA, nici canal de televiziune de stat. Însă, desigur, vor exista măsuri ce vor constitui restricţii de difuzare pentru media lor” (americane), a declarat Dmitri Peskov, citat de agenţia de presă RIA Novosti.

Miercuri, autorităţile americane au dezvăluit o serie de măsuri, printre care urmăriri penale şi sancţiuni, pentru a răspunde tentativelor de ingerinţă în alegerile din SUA, tentative pe care ea le impută rivalului său rus.

Astfel, SUA au anunţat confiscarea a 32 de nume de domeniu utilizate de Moscova, potrivit Washingtonului, în cadrul unei “campanii menite să influenţeze rezultatul” viitoarelor alegeri prezidenţiale, precum şi sancţiuni împotriva a 10 indivizi, dintre care şase responsabili ai RT, inclusiv redactorul-şef Margarita Simonian şi două persoane inculpate.

La rândul său, Departamentul de Stat american a impus restricţii de eliberare a vizelor la adresa grupului media din care face parte RT, Rossia Segodnia, precum şi altor filiale ale acestei companii.

RT, media publică lansată în 2005, este acuzată de ţările occidentale, care au restrâns substanţial sau chiar au interzis difuzarea ei, că este un canal de dezinformare şi că încearcă să submineze democraţiile occidentale, alimentând discordia şi difuzând informaţii false.

Serviciile de informaţii americane au conchis că au existat ingerinţe ruseşti în alegerile prezidenţiale din 2016 şi 2020 pentru a-l favoriza pe candidatul republican Donald Trump, ceea ce acesta contestă în mod categoric, iar Moscova a dezminţit.

La începutul acestei săptămâni, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că presa este liberă în Rusia şi că Occidentul este cel care îi persecută pe jurnaliştii ruşi. “Singura condiţie pentru ei este respectarea legislaţiei ruse. Corespondenţii străini acreditaţi în ţara noastră ar trebui să înţeleagă acest lucru”, a spus Putin.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Șeful NATO: Soluţia pentru încheierea războiului în Ucraina este ca aceasta să primească mai multe arme

Șeful NATO: Soluţia pentru încheierea războiului în Ucraina este ca aceasta să primească mai multe arme Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le-a cerut vineri...

Traficul rutier din centrul capitalei va fi suspendat în contextul desfășurării cursei Euro Marathon 2024

Traficul rutier din centrul capitalei va fi suspendat în contextul desfășurării cursei Euro Marathon 2024 Duminică, traficul rutier în centrul capitalei va fi suspendat. Restricția...

NATO cere Chinei să înceteze ajutorul militar pentru Rusia

NATO cere Chinei să înceteze ajutorul militar pentru Rusia Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a cerut vineri Chinei să nu mai sprijine războiul Rusiei...

Peste 130 de școli din țară vor fi dotate cu dispensere cu absorbante pentru toată durata anului de studii

Peste 130 de școli din țară vor fi dotate cu dispensere cu absorbante pentru toată durata anului de studii Peste 130 de instituții de învățământ...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.