X

Dmitro Kuleba: Agresiunea rusă se va încheia numai după ce Ucraina va recăpăta controlul asupra Crimeei şi Donbasului

Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a declarat luni că ţara sa este dispusă să dialogheze cu Rusia, dar nu va tolera presiuni şi va lupta dacă este atacată, iar din punctul de vedere al Kievului agresiunea rusă se va încheia numai după ce Rusia îşi va retrage toate trupele din Crimeea şi din Donbas şi Ucraina va recăpăta controlul asupra acestor teritorii, potrivit agerpres

”Ucraina este pregătită pentru dialog, dar nimeni nu va face presiuni asupra noastră (…) Dacă Rusia optează pentru escalada militară, ne vom apăra, vom lupta”, a spus Kuleba la o conferinţă de presă online, potrivit agenţiei EFE.

Citește și : Partidul lui Antonio Costa a câştigat fără probleme alegerile din Portugalia

”Încă există posibilităţi ca diplomaţia să se impună”, a continuat ministrul ucrainean, care consideră că astăzi Ucraina se bazează pe un sprijin fără precedent din partea partenerilor săi internaţionali, iar armamentul pe care aceştia i-l oferă îi consolidează poziţia.

În opinia sa, ”zecile de tone de armament defensiv, muniţii şi echipamente care sosesc în Ucraina sunt tone de argumente care consolidează poziţia ucraineană în faţa negocierilor”.

De asemenea, a adăugat ministrul ucrainean de externe, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei se va încheia numai atunci când Rusia îşi va retrage complet trupele din Crimeea, peninsula anexată de Rusia în 2014, şi din Donbas, estul separatist pro-rus al Ucrainei, şi Kievul va recupera aceste teritorii.

Tensiunile între SUA şi NATO, de o parte, şi Rusia, de cealaltă parte, s-au intensificat în ultimele săptămâni după ce Rusia a masat la frontiera ucraineană peste o sută de mii de soldaţi şi armament greu, în timp ce Moscova a cerut Washingtonului oprirea oricărei noi extinderi a NATO şi retragerea trupelor din ţările care au aderat la Alianţă după 1997.

Citește și : Protestele împotriva măsurilor sanitare continuă în Canada

Preşedintele american Joe Biden a avut joi o discuţie telefonică cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, căruia i-a spus că există o ”posibilitate clară” ca Rusia să invadeze Ucraina în februarie.

A doua zi, preşedintele ucrainean a admis riscul unui atac din partea Rusiei, dar le-a cerut occidentalilor să nu mai creeze panică, el avertizând asupra efectelor negative pentru economia ucraineană şi riscului implicit al unei destabilizări din interior.

Tags: crimeeaDmitro KulebaDonbaskievrusia
Categorii: Diaspora