X

DNA-ul din Honduras a fost decapitat. Şeful misiunii anticorupţie a demisionat

Şeful misiunii de luptă împotriva corupţiei în Honduras a Organizaţiei Statelor Americane (OSA), Juan Jiménez Mayor, şi-a anunţat joi noaptea demisia surpriză, invocând lipsa de sprijin din partea secretarului general al OSA, Luis Almagro, informează vineri AFP, potrivit agerpres.

“Cu mare regret şi după o reflecţie profundă, îmi anunţ demisia”, a scris pe Twitter avocatul peruan şi fost prim-ministru, care a înfiinţat Misiunea de sprijin împotriva corupţiei şi impunităţii în Honduras (MACCIH) în februarie 2016.

Citeşte şi: Gemenii terorişti. Un profesor şi fratele lui, acuzaţi de fabricarea unei bombe la New York

Demisia sa intervine după publicarea unei scrisori joi în ţară, trimisă de Luis Almagro preşedintelui Hondurasului, Juan Orlando Hernández, în care el afirmă necesitatea de “a consolida funcţionarea MACCIH”, deoarece “nu a fost în măsură să ajungă la rezultate” în lupta anticorupţie.

Mayor a deplâns, într-un comunicat, că secretarul general al OSA refuză să-l mai primească din august 2017 şi nu l-a primit nici la sfârşitul lunii ianuarie când a făcut o deplasare până la sediul organizaţiei din Washington, pentru a-i transmite rapoarte despre misiune şi despre ameninţările primite de la denunţarea unui scandal de corupţie implicând cinci deputaţi.

Fostul avocat peruan a avertizat că “sistemul naţional anticorupţie nu poate funcţiona decât dacă este echipat cu instrumentele necesare pentru a-şi îndeplini misiunea”, fiind “o chestiune de voinţă politică”.

Citeşte şi: Guantanamo este PREGĂTITĂ să primească noi deţinuţi

MACCIH a fost creată în februarie 2016 de OSA la cererea preşedintelui Hernandez, pentru a-i potoli pe manifestanţii care protestau împotriva deturnării fondurilor de securitate socială ale ţării.

Parchetul a confirmat că peste 330 milioane de dolari au fost deturnaţi de funcţionari ai instituţiei. Preşedintele a recunoscut de asemenea că o parte din fondurile deturnate au finanţat fără ca el să ştie campania sa pentru alegerile din 2013.

Tags: coruptieHondurasJuan Jiménez MayorJuan Orlando HernandezLuis AlmagroMisiunea de sprijin împotriva corupţiei şi impunităţii în Honduras (MACCIH)Organizaţia Statelor Americane (OSA)washington
Categorii: Știrile zilei