Dodon avertizează politicienii: ‘Lăsați biserica în pace!’

Publicat:

Dodon avertizează politicienii: ‘Lăsați biserica în pace!’

Președintele socialiștilor, Igor Dodon, solicită guvernării să nu se implice în treburile bisericilor, în contextul în care Ucraina a interzis biserica subordonată Patriarhiei Ruse. „E treaba internă a țării vecine, dar eu consider că e o greșeală. Și la noi, Dorin Recean a încercat să pună presiune pe Mitropolia Moldovei…. nu vă băgați peste biserică”, a declarat Igor Dodon la UNInterviu pentru UNIMEDIA.

„Nu vă băgați peste biserică. Dumnezeu nu bate cu bățul, potrivit unimedia.info.


Citește și: 278 de secții de votare vor fi deschise în străinătate

Maia Sandu, Dorin Recean – care a încercat prin intermediul la niște cumetri să preseze. Domnului Recean să-i transmită Ricu Vodă… sau cine acolo e purtător de cuvânt, Daniel Vodă, că noi cunoaștem despre încercările de a face presiuni asupra Mitropoliei Moldovei să plece spre români.

Vă dau un sfat – lăsați biserica în pace. Ceea ce se face în Ucraina este treaba lor internă, dar eu cred că este o greșeală”, a declarat Igor Dodon.

Cât depăsre grupul de preoți care a mers la Moscova, unde s-ar fi văzut și cu fugarul Ilan Șor, liderul socialiștilor a declarat că nu cunoaște despre asemene întrevederi.

„Preoții deseori merg în pelerinaje, în est, în vest, pe Athos. Nu văd aici niciun fel de conotații politice”, a precizat fostul șef de stat.

Parlamentul ucrainean a adoptat săptămâna aceasta un proiect de lege care interzice activitățile organizațiilor religioase care au legături cu Rusia. Legislația ar putea interzice efectiv activitățile Bisericii Ortodoxe Ucrainene subordonate Patriarhiei Moscovei (UOC-MP), adică subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse.

Un grup de preoți a mers pe 20 august în Federația Rusă. În spațiul public se vehicula că deplasarea slujitorilor bisericești are o tentă politică, aceștia urmând să se întâlnească cu oligarhul condamnat Ilan Șor. Într-o reacție, Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove, a declarat că pelerinajele nu au fost organizate și coodonate cu aceasta, iar preoții, care au revenit de la Moscova, au negat orice formă de ajutor financiar primit din partea celor care i-au găzduit.

În iulie 2023, între Mitropolia Basarabiei și cea a Moldovei s-a iscat un scandal de proporții. Mitropolia Basarabiei acuza Mitropolia Chișinăului de dezinformare și falsificare a adevărului.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

Ulterior, mai mulți preoți, din Protopopiatul de Criuleni și Dubăsari, au fost opriți de a oficia cele sfinte, după ce au trecut la Mitropolia Basarabiei.

La începutul lunii septembrie 2023, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove a trimis o scrisoare Patriarhului Kiril al Moscovei și al întregii Rusii, în care sublinia că, „în Rusia, atât autoritățile laice cât, și cele bisericești ne-au tratat și ne tratează ca pe un popor periferic și fără coloană vertebrală, lipsit de dreptul de a lua deciziile pe care le consideră necesare pentru bunăstarea și prosperitatea sa”.

La mijlocul lunii noiembrie 2024, mai mulți preoți și credincioși din protopopiatul de Chișinău au adresat o scrisoare Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, în care cereau aderarea Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română. „Acum ca niciodată e momentul potrivit să reparăm greșelile istorice și să ne repunem în demnitatea furată de ocupația rusească”, menționau semnatarii.

La rândul său, Mitropolia Basarabiei a respins inițiativa protopopului Pavel Borșevschi și a grupului de preoți din sectorul Botanica din municipiul Chișinău, care își doresc să facă parte din Biserica Ortodoxă Română, dar avându-l în continuare ca ierarh pe Mitropolitul Vladimir. „Dezaprobăm această adresare (…), neglijând Mitropolia Basarabiei, nu poți ajunge în Patriarhia Română”, a spus Ioan Marian, protopop al raionului Orhei, responsabil la Mitropolia Basarabiei de chestiunea primirii noilor parohii.

La scurt timp, șefa statului a comentat situația din cadrul Mitropoliei Moldovei. „Nu pot să știu ce se întâmplă în interiorul acesteia, da este clar că războiul i-a făcut pe toți să vadă realitatea. Biserica nu poate să stea într-o parte și să se prefacă a nu vedea ce se întâmplă”, a declarat președinta.

„PAS și Maia Sandu ne-au spurcat totul. Absolut totul, au distrus instituțiile de stat, ne-au adus LGBT în țară și în școli și acum s-au apucat de biserică”, afirmă fostul șef de stat, Igor Dodon, cu referire la schisma din Mitropolia Moldovei. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni.

Schisma continuă și până astăzi. 

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Patru candidați la funcția de președinte pot începe colectarea de semnături pentru a fi înregistrați în cursa electorală ​

Patru candidați la funcția de președinte pot începe colectarea de semnături pentru a fi înregistrați în cursa electorală ​ Comisia Electorală Centrală (CEC) a...

Summer Fest 2024: Troleibuzele de pe câteva rute din capitală vor circula până la 2:00

Summer Fest 2024: Troleibuzele de pe câteva rute din capitală vor circula până la 2:00 Primăria Municipiului Chișinău informează că în zilele de 24 și...

Duminică, ultima zi pentru înregistrarea blocurilor electorale pentru prezidențiale

Duminică, ultima zi pentru înregistrarea blocurilor electorale pentru prezidențiale Duminică este ultima zi în care mai pot fi depuse actele pentru înregistrarea blocurilor electorale care...

Trafic intens pe direcția ieșire din țară, la Leușeni și Sculeni

Trafic intens pe direcția ieșire din țară, la Leușeni și Sculeni Poliția de Frontieră anunță că în această dimineață a crescut fluxul de călători și...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.