Dodon cere Germaniei să se implice mai mult în reglementarea conflictului transnistrean

Publicat:

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, vrea ca Germania să-şi asume un rol mai important în reglementarea vechiului conflict îngheţat din regiunea separatistă Transnistria, relatează miercuri dpa, potrivit agerpres.

“Germania ar trebui să adopte o poziţie activă în vederea rezolvării acestei probleme”, a declarat Dodon pentru dpa înaintea vizitei pe care o efectuează joi la Berlin.


Citeşte şi: Un val de suspiciuni planează asupra lui Jean-Claude Juncker. Europarlamentarii cer o anchetă imediată

“Germania este un lider în Uniunea Europeană şi este profund implicată în legătură cu acest subiect”, a mai spus preşedintele moldovean, care şi-a exprimat în trecut intenţia de a acorda o mai mare autonomie Transnistriei.

Transnistria, o fâşie de pământ la graniţa cu Ucraina, şi-a declarat independenţa faţă de fosta Republică Sovietică Socialistă Moldovenească, iar Rusia menţine în regiune 1.200 de militari cu rol de menţinere a păcii, în baza unui vechi acord de încetare a focului.

“Rusia şi Occidentul au nevoie de o agendă comună pentru această regiune şi de o poveste de succes comună”, a mai spus Igor Dodon în interviul acordat în capitala Republicii Moldova, Chişinău.

Citeşte şi: Lavrov acuză SUA că pregătesc Europa pentru o lovitură nucleară împotriva Rusiei

“Este de datoria mea să-i conving pe partenerii noştri, inclusiv Germania, că Moldova poate şi trebuie să fie această poveste de succes. Dacă reuşim, această regiune poate deveni în trei-patru ani un exemplu de cum pot fi rezolvate conflictele îngheţate postsovietice”, a adăugat preşedintele moldovean.

Ales acum un an şi jumătate cu promisiunea de a întări relaţiile cu Rusia, Igor Dodon a intrat în conflict cu oficiali favorabili Uniunii Europene în legătură cu deciziile politice. În Germania, el are prevăzute întrevederi cu reprezentanţi ai stângii din parlament.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimente dedicate cetățenilor Republicii Moldova din diaspora

Evenimente dedicate cetățenilor Republicii Moldova din diaspora Pe parcursul lunii august, în Republica Moldova vor fi organizate mai multe evenimente dedicate diasporei, în cadrul unei...

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat Regulamentul privind particularitățile organizării și implementării votului prin corespondență. Regulamentul...

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa Un tânăr de 28 de ani din raionul Sângerei, s-a înecat în lacul Neaufles-Saint-Martin din apropierea comunei...

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile Un american în vârstă de 58 de ani...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.