X

Dodon critică din nou puterea: ‘PAS încă stă pe gânduri – să organizeze sau nu alegerile locale’

PAS încă stă pe gânduri – să organizeze sau nu alegerile locale

Fostul președinte, Igor Dodon, a venit cu un comentariu, după ce astăzi a fost dat startul campaniei electorale pentru alegerile locale din toamnă. „Guvernarea încă se gândește, dacă organizează alegerile în anul curent sau le transferă, sub pretextul unui război în Ucraina, pentru anul viitor. Dar, deja la această etapă, putem spune că alegerile locale vor fi o lovitură dură pentru Sandu și partidul ei”, a declarat ex-președintele.

„Astăzi a început perioada electorală pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie curent. Aceste alegeri sunt foarte importante, deoarece vor demonstra susținerea reală a Maiei Sandu și PAS din partea populației Republicii Moldova.

Citeşte şi: Dreptul la Dreptate: ‘Legăturile mafiei lui Plahotniuc cu contrabandiștii devin tot mai evidente’ – Stiripesurse.md

Apropo, guvernarea încă se gândește, dacă organizează alegerile locale în anul curent sau le transferă, sub pretextul unui război în Ucraina, pentru anul viitor și le petrece concomitent cu cele prezidențiale. Dar, deja la această etapă, putem spune că alegerile locale vor fi o lovitură dură pentru Sandu și partidul ei.

PAS încă stă pe gânduri – să organizeze sau nu alegerile locale

PSRM este pregătit de alegeri, vom lupta pentru primul loc, dar la moment există o presiune foarte mare asupra candidaților socialiști – atât din partea partidului aflat la guvernare, cât și a unor partide de opoziție. În special “Renaștere”, care este de fapt partidul lui Șor, al cărui activiști, încearcă să racoleze aleșii locali ai socialiștilor, contra unor sume de bani. Îi îndemn încă o dată pe așa-numiții colegi din opoziție să-și îndrepte energia și eforturile împotriva Maiei Sandu și PAS, dar nu să lupte cu noi”, a notat Dodon.

Comisia Electorală Centrală a anunțat că astăzi, 7 august 2023, începe perioada electorală pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023. Potrivit legislației, aceasta durează până în ziua în care rezultatele alegerilor sunt confirmate de către organele competente, dar nu poate fi mai mare de 120 de zile, menționează responsabilii.

PAS încă stă pe gânduri – să organizeze sau nu alegerile locale

Primarul general, Ion Ceban, a declarat că se pregătește fraudarea alegerile locale în Chișinău. „Comisia Electorală Centrală o face pe Gestapo. Aduce la absurd legea fiind la cheremul PAS. Vom informa misiunile internaționale despre toate abuzurile CEC”, a scris edilul pe pagina sa de facebook. Cei vizați de acuzații nu au venit deocamdată cu un comentariu.

Comisia Electorală Centrală a anunțat că a aprobat Programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare și desfășurare a alegerilor locale generale din data de 5 noiembrie 2023. Astfel, perioada de desemnare și înregistrare a candidaților va începe pe 6 septembrie 2023, iar campania electorală – pe 6 octombrie 2023.

Cetățenii cu drept de vot trebuie să respecte câteva condiții speciale pentru a participa la alegerile locale din acest an. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, Codul electoral prevede că dreptul de vot se exercită în localitatea în care alegătorul își are domiciliul. Dacă alegătorul are domiciliu și reședință temporară, acesta votează în localitatea în care își are reședința temporară valabilă. Iar atunci când termenul reședinței a expirat, alegătorul votează în localitatea unde este domiciliat.

Citeşte şi: Un oficial CSI îşi dă cu părerea: Moldova a expulzat în mod demonstrativ diplomații ruși pentru laude din partea SUA – Stiripesurse.md

Adrian Albu, deputat socialist, este candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova pentru funcția de primar al municipiului Chișinău. Anunțul a fost făcut de către Igor Dodon, în cadrul unui briefing de presă.

La rândul său, deputatul PAS, Lilian Carp, este candidatul partidului de guvernământ pentru fotoliul de primar al capitalei, la alegerile locale din toamnă. Anunțul a fost facut pe 12 iunie, de reprezentanții PAS în cadrul unei conferințe de presă.

Tags: Acţiune şi Solidaritate (PAS)alegerichisinauComisia Electorală Centrală (CEC)igor dodonIon CebanPartidul Socialist din R. Moldova (PSRM)
Categorii: PoliticăȘtirile zilei