X

Dodon: După unele scenarii în defavoarea Kievului, se va dori deschiderea unui front în Transnistria

Dodon: După unele scenarii în defavoarea Kievului, se va dori deschiderea unui front în Transnistria

Fostul șef de stat, Igor Dodon, susține că urmărește îndeaproape tot ce se întâmplă în țară, iar anumite fenomene îl îngrijorează. „Vedem exerciții cu NATO, achiziționarea de arme, avioane militare americane ciudate aterizează aici, rezerviștii sunt chemați la antrenamente. Pentru ce sunt toate acestea?”, se întreabă președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, la emisiunea „Samoie Vremea” la Pervîi Kanal.

„Noi ne temem că în unele scenarii, care nu sunt în favoarea Kievului, cineva va dori să deschidă un al doilea front, desigur în transnistria. Și aici sunt câteva momente importante: transnistria este parte a Republicii Moldova și dacă, Doamne ferește, ucrainenii vor începe ceva acolo, acest fapt echivalează cu o agresiune asupra RM. În al doilea rând, un asemenea pas, fără acordul Maiei Sandu și al guvernării este imposibil. Nu cred că actuala guvernare este pregătită pentru o asemenea acțiune de trădare. După asemenea pas, Maia Sandu nu mai are nicio șansă, nici în politica moldovenească, nici oriunde altundeva. Desigur, Maia Sandu spune că acest lucru nu se va întâmpla, dar noi urmărim îndeaproape tot ce se întâmplă, vedem exerciții cu NATO, achiziționarea de arme, avioane militare americane ciudate aterizează aici, rezerviștii sunt chemați la antrenamente. Pentru ce sunt toate acestea…”, a subliniat liderul PRSM, Igor Dodon, potrivit unimedia.info.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

„Sunt împotriva militarizării Republicii Moldova. Sunt pentru menținerea neutralității noastre”, a punctat fostul șef de stat.

Zilele trecute, fuzelajul unui avion a fost transportat pe străzile orașului Chișinău. Imaginile au fost surprinse de internauți și plasate pe rețelele de socializare.

La începutul lunii august, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, susținea că planul de pace al Ucrainei, într-o primă formă, este cel „cunoscut de toată lumea, după ce a fost prezentat la summitul din Elveția”. Potrivit oficialei, regiunea transnistreană nu este vizată în document, însă Chișinăul, „insistă, de fiecare dată, pe retragerea trupelor ruse și pe soluționarea pașnică a conflictului”.

La 24 februarie 2022, Rada Supremă a votat pentru introducerea legii marțiale în Ucraina, după ce Rusia a invadat țara vecină și a declanțat un adevărat război.

La 10 aprilie 2024, Guvernul elveţian a confirmat că va găzdui la jumătatea lunii iunie o conferinţă la nivel înalt, care va dura două zile şi va avea drept scop obţinerea păcii în Ucraina.

Citește și: Poliția înăsprește măsurile de control pe întreg teritoriul țării pentru a responsabiliza șoferii

Președinta Maia Sandu a participat la Summitul pentru pace în Ucraina. Reuniunea, la care și-au confirmat prezența liderii din peste 90 de state, a avut loc în perioada 15-16 iunie.

Ulterior, în luna iulie, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat, într-un interviu, că un plan de acţiune pentru obţinerea păcii în Ucraina va fi gata până la sfârşitul lunii noiembrie, dar a subliniat că nu poate răspunde solicitărilor de încetare a focului, în timp ce Rusia continuă să ocupe teritoriul ucrainean.

Tags: DodonkievMaia SanduMoldova
Politică