X

Dodon este acuzat că face jocurile Moscovei în politica externă a R.Moldova

Preşedintele moldovean Igor Dodon participă în aceste zile la un forum la Baku (Azerbaidjan), unde a evocat strategia sa de politică externă şi statutul de neutralitate al Republicii Moldova. În acest context o serie de experţi au apreciat că orientarea promovată de Igor Dodon susţine, de fapt, interesele şi politica externă a Moscovei, informează vineri Radio Chişinău, potrivit agerpres.

Igor Dodon a vorbit la Forumul de la Baku despre strategia sa de promovare a unei politici externe echilibrate şi reciproc avantajoase atât cu Estul, cât şi cu Vestul, cu respectarea statutului de neutralitate permanentă al Republicii Moldova.

Citește și: ATACURI TERORISTE în Noua Zeelandă! 49 de oameni au fost masacrați. Teroristul a transmis LIVE tot măcelul – VIDEO

Expertul moldovean Vlad Ţurcanu este de părere că, la Baku, preşedintele Dodon a expus anumite elemente de politică externă a Federaţiei Ruse. Ţurcanu, fost consilier al preşedintelui Nicolae Timofti, avertizează că Igor Dodon îşi construieşte agenda în funcţie de interesele sale politice, şi nu în funcţie de interesele republicii.

‘Acasă, la Chişinău, Igor Dodon nu are atâta greutate pentru a-şi asuma linii de politică externă. Alegerile recente au arătat că socialiştii sunt în declin, putând participa la guvernare doar ca vioara a doua, cu anumite condiţii care nu pot influenţa cursul politic oficial pe plan extern al Republicii Moldova’, apreciază el.

Pe de altă parte, expertul în securitate de la IDIS ‘Viitorul’, Rosian Vasiloi, remarcă faptul că Igor Dodon nu a consultat societatea civilă în conceperea noii sale strategii de politică externă.

Citește și: INCREDIBIL! Teroristul din Noua Zeelandă își înscripţionase armele cu numele lui Ştefan cel Mare şi Şerban Cantacuzino – FOTO/VIDEO

‘Ceea ce face Igor Dodon ne duce în situaţia anilor 2013-2014 din Ucraina. Să ne aducem aminte ce s-a întâmplat cu fostul preşedinte al Ucrainei (Viktor Ianukovici), când el a încercat să dreagă busuiocul între est şi vest, prin politicile pe care le-a promovat. Fix acelaşi lucru îl face şi Igor Dodon. Această politică duce spre nicăieri’, susţine analistul moldovean, potrivit căruia Igor Dodon merge pe indicaţiile primite de la Moscova. El promovează neutralitatea în timp ce pe teritoriul Republicii Moldova sunt forţe străine (ruse), iar 11 % din teritoriu se află sub ocupaţie (Transnistria), apreciază el.

În luna februarie, Igor Dodon a prezentat la Conferinţa de securitate de la Munchen aşa-zisul ‘Pachet atotcuprinzător pentru Moldova’. Potrivit experţilor, acesta este un nou concept de politică externă a Republicii Moldova, ce reprezintă obiectivul strategic cel mai important pentru Igor Dodon – reglementarea conflictului transnistrean prin reintegrarea Transnistriei în componenţa teritorial-statală a Republicii Moldova, notează Radio Chişinău. 

Tags: AzerbaidjanBakuigor dodonmoscovarepublica moldovarusiaTransnistria
Categorii: Diaspora