Dodon nu exclude că ar putea candida la alegerile prezidențiale: declarații făcute în Rusia

Publicat:

Dodon nu exclude că ar putea candida la alegerile prezidențiale: declarații făcute în Rusia

Liderul Partidului Socialiștilor Igor Dodon nu exclude că ar putea candida la alegerile prezidențiale din această toamnă. Se va întâmpla, a adăugat Dodon, dacă „va exista șansa să o câștigăm pe Maia Sandu și nu vom găsi un candidat unic din partea opoziției”. Declarațiile au fost făcute de Dodon, pentru presa din Rusia, în timp ce se afla la un forum economic de la Sankt Petersburg, scrie newsmaker.md.

Dodon a amintit, corespondenților Ria Novosti, că a învins-o pe Maia Sandu la alegerile prezidențiale de acum opt ani, dar în urmă cu patru ani s-a întâmplat invers.


„Scorul nostru este 1:1. Adesea sunt întrebat dacă vreau o revanșă. Dar nu am aceste ambiții, de a participa la alegeri cu orice preț. Pentru noi, rezultatul și scopul sunt mai importante. Și scopul este schimbarea guvernării în Moldova, pentru că această guvernare distruge țara. De aceea, dacă va exista șansa să o câștigăm pe Maia Sandu și nu vom găsi un candidat unic din partea opoziției și vor merge toate partidele, atunci nu exclud că pot merge la alegerile prezidențiale”, a subliniat Dodon. Totuși, el a adăugat că opoziția trebuie să se unească și să „salveze țara”. 

Citește și: Dodon exclude o alianţă cu blocul prorus Victoria

La sfârșitul lui noiembrie 2023, Igor Dodon nu a exclus faptul că ar putea candida la următoarele alegeri prezidențiale. Atunci, Dodon a declarat că ar fi o „cea mai mare greșeală strategică” ca partidele de opoziție să înainteze un candidat comun la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova.

Ulterior, în ianuarie 2024, socialiștii au anunțat că discută cu mai multe partide extraparlamentare, inclusiv cu MAN-ul lui Ion Ceban, despre „eventualitatea unui candidat comun” la prezidențiale. Detalii AICI.

În martie 2024, Dodon susținea că ar fi gata să-l susțină pe ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo, în calitate de candidat unic a „4-5 forțe de opoziție”, la alegerile prezidențiale.

Iar în luna mai, Dodon anunța că mai mulți lideri ai unor partide de opoziție au avut o întrevedere pentru a discuta posibilitatea propunerii unui candidat unic la alegerile prezidențiale. Dodon a precizat că întrevederea a avut loc la inițiativa jurnalistei Natalia Morari.

Câteva zile mai târziu, Morari a publicat imagini de la întrevedere. Potrivit acestora, la întâlnire au fost: fostul ministru de Externe în cabinetul de miniștri condus de democratul Pavel Filip, Tudor Ulianovschi, fostul premier și lider al Partidului Liberal Democrat din Moldova Vlad Filat, fostul premier și lider al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei Ion Chicu, fostul președinte și lider al socialiștilor Igor Dodon, fosta bașcană Irina Vlah și deputatul neafiliat Gaik Vartanean, care a aderat la Partidul „Mișcarea Alternativa Națională” (MAN), fondat de primarul capitalei Ion Ceban.

Printre cei care au anunțat deja oficial că vor candida la alegerile prezidențiale se numără:

– Maia Sandu (actuala președintă a țării);

– Tudor Ulianovschi (ex-ministru de externe în guvernul Filip);

– Andrei Năstase (fondatorul Platformei DA, ex-ministru de interne).

Printre cei care au declarat că iau în considerare posibilitatea de a candida la funcția de șef al statului, însă nu au luat o decizie finală se numără:

– Ion Chicu (președintele PDCM, ex-premier);

– Renato Usatîi (liderul „Partidului Nostru”, ex-primar de Bălți).

***

Menționăm, la forumul din Sankt Petersburg a fost și politicianul fugar Ilan Șor dar și apropiații acestuia. Acolo, oamenii lui Ilan Șor au amenajat o curte moldovenească. Iar dansatorii ansamblului „Joc” s-au prins în horă cu Ilan Șor, bașcana Evghenia Guțul, președintele Adunării Populare a Găgăuziei Dmitrii Constantinov, inclusiv deputata Irina Lozovan. Ministerul Culturii de la Chișinău a anunțat că va porni o anchetă. Detalii AICI.

Cu referire la vizitele din ultima perioadă ale politicienilor moldoveni în Rusia, premierul Dorin Recean a spus recent că instituțiile statului vor continua să identifice acele persoane care subminează statul Republica Moldova. „Să fie aduși în fața justiției și să se întâmple ceea ce scrie în Codul penal”, a continuat oficialul moldovean. Detalii AICI.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ciclonul Ashley va mătura România de la vest la est. Capitala, în centrul potopului

Ciclonul Ashley va mătura România de la vest la est. Capitala, în centrul potopului Ciclonul Ashley va „mătura” România de la Vest la Est în...

Recean, despre zvonurile privind vinderea pământurilor Moldovei străinilor: „Noi nu semnăm orbește documente”

Recean, despre zvonurile privind vinderea pământurilor Moldovei străinilor: „Noi nu semnăm orbește documente” Prim-ministrul Dorin Recean a declarat că, în cadrul negocierilor de aderare a...

Bacteria care cauzează cele mai multe cazuri de cancer la nivel mondial

Bacteria care cauzează cele mai multe cazuri de cancer la nivel mondial Un raport al Asociaţiei Americane pentru Cercetarea Cancerului (AACR) arată că bacteria helicobacter...

Incendiu la Florești: Un bărbat a ajuns la spital cu arsuri, după ce casa în care locuia a luat foc

Incendiu la Florești: Un bărbat a ajuns la spital cu arsuri, după ce casa în care locuia a luat foc Un bărbat în vârstă de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.