Dodon: Reforma justiției din Republica Moldova este o adevărată catastrofă

Publicat:

Reforma justiției din Republica Moldova este o adevărată catastrofă. Cel puțin așa crede fostul șef al statului, Igor Dodon. În emisiunea „În direct cu Igor Dodon”, acesta a vorbit despre actuala situație din domeniul justiției.

„Ați văzut reforma justiției în aplicație? Și aici mă refer nu doar la membrul CSM care s-a dovedit a avea dosar penal”, spune Igor Dodon.


Citește și : Gazele s-ar putea ieftini în R.Moldova

Potrivit lui, CSM este un organ care numește în funcție judecători și anterior, când el se afla în fruntea statului, erau șase judecători din domeniul profesional.

„Atunci să ajungi în CSM era o onoare. Acum ei au stricat totul, au pus judecători de-ai lor și tot sistemul s-a dus de râpă”, spune oficialul.

De asemenea, referindu-se la cazul membrului CSM pe numele căruia a fost deschis dosar penal, Dodon a spus:

„A trecut deja o săptămână. De ce nu și-a dat demisia? O așteaptă pe Maia Sandu să vină de la New York? El trebuia a doua zi să plece din funcție. Și Comisia Vetting care nu a observat acest lucru, trebuie de explicat de ce ei nu au observat”.

Prin urmare, Igor Dodon a declarat că reforma justiției din Republica este o catastrofă care „a fost creată de Maia Sandu și complicii săi”.

  Iulian Muntean, membrul proaspăt numit la Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM), fiind delegat de Parlament, este învinuit într-un dosar de corupție. Cazul este unul răsunător, din anul 2018, când mai mulți angajați ai Academiei de Studii Economice (ASEM) au fost reținuți pentru că ar fi luat mită.

În apărarea sa, Iulian Muntean susține că este vorba de un dosar fabricat la comanda lui Plahotniuc.

Cu o reacție a venit și Comisia Pre-Vetting, în dimineața zilei de 21 septembrie, menționând că în nici o informație furnizată Comisiei nu s-a făcut referire la investigațiile penale privind candidatul sau la calitatea procesual-penală de învinuit a acestuia.

Citeşte şi: ONG-urile cer o pedeapsă disciplinară pentru Bolea

De asemenea, cu o reacție a venit și președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Sergiu Caraman, care a menționat că situația este gravă, în special reieșind din faptul că Iulian Muntean în calitatea lui de candidat la funcția de membru al CSM era obligat să prezinte Comisiei Pre-Vetting această informație.

Pe 21 septembrie, Centrul Național Anticorupție a confirmat informațiile apărute în spațiul public, conform cărora noul membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Iulian Muntean, are statut de învinuit într-o cauză penală.

Totodată, Comisia juridică, numiri și imunități din cadrul Parlamentului a efectuat audieri pe marginea scandalului în care este implicat noul membru CSM, Iulian Muntean.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte?

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte? Vladimir Putin ar putea folosi un post de radio misterios...

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice Rachete balistice ruseşti Iskander au distrus două lansatoare pentru...

Condiții mai bune într-o grădiniță din Edineț: A fost amenajat SmartLab cu sprijinul UE

Condiții mai bune într-o grădiniță din Edineț: A fost amenajat SmartLab cu sprijinul UE Roboți, podea interactivă, imprimantă și stilouri 3D. De aceste tehnologii beneficiază...

Paradisul din Italia care și-a închis porțile pentru turiști din cauza secetei

Paradisul din Italia care și-a închis porțile pentru turiști din cauza secetei Agrigento este un paradis turisc cunoscut în întreaga lume, însă seceta a dus...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.