Dodon se opune rechemării la Chișinău a ambasadorului moldovean din Rusia

Publicat:

Ministerul de Externe al Republicii Moldova a propus miercuri rechemarea ambsadorului său în Federaţia Rusă, Andrei Neguţă (foto), dar preşedintele prorus Igor Dodon se opune acestei iniţiative, potrivit mass-media de peste Prut, transmite și agerpres.

Motivul rechemării ar fi modul în care Andrei Neguţă a gestionat subiectul privind deschiderea unei reprezentanţe diplomatice a Transnistriei la Moscova şi faptul că nu a promovat corect şi cu suficientă fermitate poziţia Republicii Moldova faţă de acest subiect, notează portalul Deschide.md.


Citește și: Oficialii cubanezi anunță că SUA pregătesc INVAZIA Venezuelei

MAE moldovean a denunţat în mod repetat deschiderea unei reprezentanţe diplomatice a Tiraspolului în capitala Federaţiei Ruse, sub orice formă.

Într-o declaraţie acordată miercuri seara agenţiei de presă ruse TASS, Igor Dodon a declarat că nu va semna decretul privind rechemarea ambasadorului Andrei Neguţă de la Moscova dacă o asemenea decizie va fi adoptată de guvern.

‘Rechemarea ambasadorilor este dreptul exclusiv al preşedintelui, care nu poate fi ocolit’, a spus Dodon, exprimându-şi opinia că guvernul s-ar putea să întrunească unanimitatea în privinţa acestei decizii. ‘Sper ca başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, care face parte din componenţa cabinetului de miniştri, să se opună unei astfel de decizii’, a adăugat Dodon.

Cu intermitenţe, Andrei Neguţă a fost ambasador al Republicii Moldova în Federaţia Rusă începând cu 2009. În anul 2012, guvernul a decis rechemarea sa de la post după ce acesta declarase într-un interviu pentru TASS că ‘retragerea înainte de termen a militarilor ruşi din regiunea transnistreană ar pune în pericol atât Republica Moldova, cât şi întreaga regiune’. Ulterior, Neguţă a fost renumit în funcţia de ambasador în Rusia în primăvara anului 2017. Până a fi numit pentru a doua oară ambasador la Moscova, Neguţă a fost deputat în grupul parlamentar al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova.

Relaţiile dintre Moscova şi guvernul de la Chişinău s-au tensionat miercuri, după ce delegaţiei oficiale a executivului moldovean, care s-a deplasat în capitala rusă, i-a fost blocat accesul la cei doi piloţi moldoveni eliberaţi la începutul acestei săptămâni din captivitatea talibanilor şi transportaţi la Moscova. MAE moldovean l-a convocat la sediul său pe ambasadorul Rusiei la Chişinău pentru a-i înmâna o notă de protest, subliniind că această situaţie riscă să devină una dramatică, cu interferenţe politice inadmisibile.

Citește și: Israelul se opune unei vizite a Consiliului de Securitate în Orientul Mijlociu

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei moldovene, Alexandru Roitman, a afirmat că autorităţile Federaţiei Ruse refuză să comunice informaţiile despre locul în care sunt ţinuţi cei doi piloţi recuperaţi şi despre starea lor de sănătate, calificând această atitudine drept o provocare deliberată, care prejudiciază serios relaţiile bilaterale, conform Radio Chişinău.

Mai mult, reprezentanţi ai MAE rus au declarat că cei doi piloţi, eliberaţi după trei ani de captivitate, s-ar afla în custodia unei organizaţii neguvernamentale. În acest context, şeful legislativului moldovean, Andrian Candu, sugerase că ar fi vorba de o organizaţie aparţinând fiului procurorului general al Rusiei, Iuri Ceaika, cu care Igor Dodon ar avea legături speciale.

De fapt, încă din primul moment în care s-a făcut anunţul privind eliberarea celor doi piloţi moldoveni, Igor Dodon declarase că el personal se va deplasa la Moscova pentru a-i aduce acasă, fapt ce a determinat executivul de la Chişinău să-l critice pe şeful statului că i-a transformat pe cei doi piloţi în ‘agenţi electorali’în favoarea socialiştilor. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.