X

Dodon vrea să discute cu Putin despre trupele ruse din Transnistria

Președintele moldovean Igor Dodon a declarat că se așteaptă să aibă săptămâna viitoare o întrevedere cu omologului său rus, Vladimir Putin, căruia intenționează să-i explice poziția sa privind prezența trupelor ruse în Transnistria, informează agenția de știri Tass, citând postul NTV Moldova, potrivit mediafax.

Dodon a declarat într-un interviu pentru postul NTV Moldova că Rezoluția ONU privind retragerea trupelor străine (ruse, n.red) din Transnistria este contraproductivă.

Citeşte şi: Lech Walesa se alătură protestatarilor din Polonia

“Voi explica poziția mea privind trupele de menținere a păcii și în general despre Transnistria. (…) Ar fi eronat să spunem că misiunea de menținere a păcii din Transnistria ar trebui să se încheie”, a declarat președintele Republicii Moldova.

Guvernul de la Chișinău a explicat că rezoluția ONU vizează Grupul operativ al trupelor ruse, o unitate care are drept sarcină declarată să păzească depozitele de armament rămase din perioada sovietică în regiunea Transnistria.

Citeşte şi: O femeie a fost reţinută după ce a escaladat Statuia Libertăţii

Moscova mai precizează că Grupul operativ al trupelor ruse oferă sprijin forțelor ruse de menținere a păcii, trimise în zonă în conformitate cu Acordul privind Principiile pentru o soluționare pașnică a conflictului armat din regiunea Transnistria a Republicii Moldova, înțelegere încheiat pe 21 iulie 1992.

Chișinăul dorește înlocuirea trupelor ruse cu o misiune civilă de observatori internaționali, însă regimul de la Transnistria se opune acestei inițiative.

Tags: Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR)igor dodonONUrepublica moldovarusiaTransnistriaVladimir Putin
Categorii: Diaspora