X

Doha: Criza din Golf a încetinit lupta împotriva jihadiştilor ISIS

Embargoul decretat în iunie de Arabia Saudită şi aliaţii acesteia împotriva Qatarului a afectat lupta împotriva grupării Stat Islamic (SI), a declarat şeful diplomaţiei qatariote, într-un interviu difuzat miercuri de postul de televiziune CNBC, informează AFP, potrivit agerpres.

“În mod categoric, da”, a declarat şeicul Mohamed Abderrahmane al-Thani, care a acuzat din nou ţările arabe care au rupt relaţiile şi au impus o “blocadă” împotriva Qatarului că încearcă să provoace “schimbarea regimului” la Doha.

Ministrul a estimat că închiderea frontierelor terestre, aeriene şi maritime a afectat operaţiunile internaţionale împotriva SI în Siria şi Irak de la declanşarea “blocadei”, anunţată la 5 iunie de Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrein şi Egipt.

Citeşte şi: Întrebarea care bântuie mediul online. COPIAZĂ separatiştii catalani propaganda folosită în protestele din Maidan?

El a explicat că 90% dintre importurile Qatarului, în special produse de primă necesitate şi medicamente, ajungeau pe la frontiera terestră cu Arabia Saudită şi că o parte se ducea spre baza din Al-Udeid, unde se află 11.000 de soldaţi americani şi care este centrul de comandament al operaţiunilor aeriene ale Washingtonului în Orientul Mijlociu.

Şeicul Mohamed a adăugat că, dat fiind embargoul, avioanele qatariote ce oferă logistică pentru operaţiunile militare aeriene ale coaliţiei anti-SI nu mai sunt autorizate să survoleze spaţiile aeriene ale adversarilor arabi ai Qatarului şi că singura cale aeriană posibilă este “la nord, spre Iran”.

El a invocat de asemenea expulzarea în iunie, de către Manama, a unor ofiţeri qatarioţi ce “participau la activităţi ale coaliţiei” anti-SI alături de Flota V americană staţionată la Bahrein.

La două săptămâni după o vizită a preşedintelui american Donad Trump la Riad, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahreinul şi Egiptul au rupt orice relaţie cu Doha, acuzând-o de susţinerea grupărilor extremiste şi de apropiere cu Iranul.

Tags: Al-UdeidArabia sauditaBahreindohaegiptEmiratele Arabe UniteFlota V americanăIrakIranManamaMohamed Abderrahmane al-ThaniOrientul MijlociuqatarsiriaStat Islamic (SI)
Categorii: Știrile zilei