După doi ani de tăcere, teroristul rămas în viaţă după atentatele din Paris a început să vorbească

Publicat:

Salah Abdeslam, singurul membru în viaţă al comandourilor jihadiste autoare ale atentatelor de la Paris în 13 noiembrie 2015 şi care este judecat luni la Bruxelles într-un alt dosar, a refuzat să răspundă întrebărilor legate de acuzaţiile care i se aduc, afirmând totuşi că tăcerea sa nu face din el ‘un criminal’, relatează AFP, potrivit agerpres.

Îmbrăcat cu o cămaşă albă, având părul lung şi barbă, Abdeslam s-a prezentat luni în faţa Tribunalului corecţional din Bruxelles pentru presupusa sa participare la un incident armat cu poliţia belgiană în martie 2016.


Citeşte şi: Moştenitorul Samsung a fost eliberat din închisoare

În pofida speranţelor că Salah Abdeslam ar putea rupe tăcerea la peste doi ani de la carnagiul din capitala franceză, el a declarat că nu va răspunde întrebărilor şi a refuzat să se ridice atunci când judecătorul a citit capetele de acuzare.

Tăcerea mea nu face din mine un criminal, ci este apărarea mea”, a spus totuşi Salah Abdeslam, înainte de a-l evoca pe Allah şi religia sa, islamul. ”Îmi pun încrederea în Allah. Ceea ce constat este faptul că musulmanii sunt judecaţi şi trataţi în cea mai rea manieră”, a adăugat el.

Acest proces deschis la Bruxelles reprezintă doar un preambul la cel care va avea loc în Franţa în cazul atacurilor coordonate comise în noiembrie 2015 în capitala franceză şi soldate cu 130 de morţi.

În vârstă de 28 de ani, acest francez de origine marocană crescut în cartierul Molenbeek din Bruxelles, unde s-a radicalizat, se află în centrul unei celule jihadiste implicate în cel puţin trei dosare teroriste majore – atentatele de la Paris din noiembrie 2015, cele din 22 martie 2016 de la Bruxelles soldate cu 32 de morţi şi atacul eşuat din trenul Thalys ce efectua o cursă Amsterdam-Paris în august 2015.

Citeşte şi: Un elicopter militar S-A PRĂBUŞIT într-o zonă rezidenţială din Japonia

Faptele pentru care Salah Abdeslam este judecat de luni până vineri – cu o zi de pauză, miercuri – s-au petrecut în 15 martie 2016, când anchetatori francezi şi belgieni au fost surprinşi de tiruri de armă în timpul unei percheziţii de rutină la un apartament ce servea drept ascunzătoare a membrilor celulei jihadiste, locuinţă situată în districtul bruxellez Forest.

Trei poliţişti au fost răniţi şi un jihadist algerian de 35 de ani, Mohamed Belkaid, a fost ucis în timp ce încerca să îi acopere pe Salah Abdeslam şi un alt complice, Sofiane Ayari, un tunisian de 24 de ani judecat şi el, începând de luni, la Bruxelles. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Festivalul ‘DOR de Chișinău’: Moldovenii din diasporă s-au bucurat de un spectacol de excepție

Festivalul 'DOR de Chișinău': Moldovenii din diasporă s-au bucurat de un spectacol de excepție Primăria Chișinău a organizat în premieră Festivalul „DOR de Chișinău”, un...

‘Diaspora Plantează Acasă’: Moldovenii din străinătate, invitați să planteze 11 hectare de pădure în satul Răzeni

'Diaspora Plantează Acasă': Moldovenii din străinătate, invitați să planteze 11 hectare de pădure în satul Răzeni Ministerul Mediului al Republicii Moldova, în colaborare cu Biroul...

Zilele Diasporei, desfășurate în localități din toate colțurile țării

Zilele Diasporei, desfășurate în localități din toate colțurile țării Zilele Diasporei, organizate tradițional în Republica Moldova în luna august, sunt marcate în zeci de localități din...

Zilele Diasporei: Lista evenimentelor și activităților organizate în perioada 14 – 23 august

Zilele Diasporei: Lista evenimentelor și activităților organizate în perioada 14 – 23 august Cetățenii reveniți acasă din diasporă sunt invitați să participe, în perioada 14...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.