X

Doi apropiaţi ai liderului cecen Kadîrov îl atacă pe Prigojin

Doi apropiaţi ai liderului cecen Ramzan Kadîrov l-au criticat public, joi, pe liderul grupului rus de mercenari Wagner, prezentându-l pe Evgheni Prigojin drept un blogger care “ţipă” tot timpul vorbind despre problemele sale, relatează The Guardian, scrie news.ro.

Mâna dreaptă a lui Kadîrov, Adam Delimhano, a postat un mesaj video în care, folosind diminutivul “Jenia” pentru Evgheni şi forma familiară rusească pentru “tu”, i se adresează direct lui Prigojin: “Ai devenit un blogger care ţipă şi strigă la toată lumea pentru toate problemele. Nu mai striga, nu mai ţipa şi nu mai urla”, îi cere Delimhano.

Citește și : Pentru a ‘fenta’ FMI, preşedintele Tunisiei vrea să-i impoziteze pe cei bogaţi

La rândul său, Magomed Daudov, preşedintele parlamentului cecen, îl atacă în mod similar pe Prigojin într-o înregistrare video partajată pe Telegram: “Trebuie să vă spun, pentru astfel de cuvinte, rostite aproape în fiecare zi, aţi fi fost pus imediat la zid în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, îi spune el lui Prigojin, pe care îl acuză că a creat o “stare de panică în rândul populaţiei”.

În replică, Dmitri Utkin, fost ofiţer al forţelor speciale ruse, despre care se crede că este comandantul Wagner cu rangul cel mai înalt, a declarat că grupul său este pregătit să se întâlnească cu cecenii “de la om la om”.

“De unde a apărut o asemenea familiaritate: cine v-a dat dreptul să vorbiţi la per tu şi să vă adresaţi cu Jenia?” a spus Utkin într-un mesaj pe care Prigojin l-a postat pe Telegram. “Anumiţi cetăţeni ar trebui să fie puşi la zid pentru RUŞINEA pe care o îndurăm”, spune omul lui Prigojin.

Utkin, veteran al războaielor ruse din Cecenia, spune că îi cunoaşte pe ceceni din perioada în care a luptat împotriva lor în Caucaz.

Atât Prigojin, cât şi Kadîrov nu au comentat încă această ceartă publică. Cei doi au fost consideraţi anterior aliaţi şi s-au apropiat din cauza urii lor comune faţă de conducerea militară rusă.

Atacurile cecene la adresa lui Prigojin ar putea face parte din eforturile Kremlinului de a-l discredita şi submina pe şeful Wagner pe măsură ce forţele sale se retrag de pe linia frontului, scrie Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în cea mai recentă analiză a situaţiei de pe front. Atacurile la adresa liderului Wagner au avut loc chiar de 1 iunie, care este atât ziua în care Prigojin a afirmat că forţele sale se vor retrage de pe front, cât şi ziua sa de naştere.

Prigojin s-a plâns anterior că presa de stat interzice menţionarea forţelor Wagner.

Prigojin s-ar putea să se afle acum într-o poziţie mai vulnerabilă decât atunci când Kremlinul se baza pe forţele sale pentru a captura Bahmutul şi probabil că a încercat să rămână relevant în spaţiul informaţional prin organizarea de conferinţe de presă în toată Rusia, notează ISW.

Citește și : Ucraina a doborât 36 de rachete şi drone ruse noaptea trecută

Igor Ghirkin, fost ofiţer al serviciilor de informaţii ruse devenit blogger militar şi care recent s-a lansat în politică, crede că probabil Kadîrov a calculat cât ar valora menţinerea lui Prigojin ca aliat şi a ajuns la concluzia că nu îi poate oferi beneficii semnificative. Ghirkin speculează, de asemenea, că Ramzan Kadîrov nu ar fi interesat de o prăbuşire totală a actualului sistem militar şi politic – care îl avantajează pe el şi pe forţele sale cecene – şi, prin urmare, se distanţează de Prigojin atacându-l.

Tags: Adam DelimhanoEvgheni PrigojinRamzan KadîrovWagner
Categorii: Diaspora