Doi artişti disidenţi cubanezi, condamnaţi la închisoare

Publicat:

Doi artişti disidenţi cubanezi, Luis Manuel Otero Alcantara, în vârstă de 34 de ani, şi Maykel Osorbo, de 39 de ani, au fost condamnaţi la cinci şi, respectiv, şapte ani de închisoare, a anunţat vineri procuratura, informează AFP, potrivit agerpres.  

Procesul celor doi artişti a avut loc la sfârşitul lunii mai în capitala cubaneză, procuratura cerând şapte ani de închisoare pentru Luis Manuel Otero Alcantara şi 10 ani pentru Maykel Osorbo, pe numele real Maikel Castillo Perez..


Citește și : Noul concept strategic al NATO reflectă preocupările legate de China

“Statele Unite sunt indignate de condamnările nedrepte” ale celor doi artişti, a declarat pe Twitter purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, cerând eliberarea lor şi a “tuturor celor închişi doar pentru că şi-au exercitat dreptul la libertatea de exprimare”.

Washington-ul, UE şi mai multe ONG-uri pentru drepturile omului ceruseră deja de câteva luni eliberarea celor doi artişti.

Cei doi au fost declaraţi prizonieri de conştiinţă de către Amnesty International, care joi, pe Twitter, “a respins ferm condamnările”, regretând “o zi tristă pentru libertatea de exprimare în Cuba”.

“Această decizie este o farsă care încalcă în mod flagrant libertatea de exprimare şi de asociere”, a scris pe Twitter Juan Pappier, cercetător emerit pentru divizia Americi a ONG-ului Human Rights Watch (HRW).

Luis Manuel Otero Alcantara a fost condamnat de un tribunal din Havana “ca autor al infracţiunilor de insultă la adresa simbolurilor patriei, de ultraj şi tulburare a ordinii publice”.

Artistul performativ a fost arestat pe 11 iulie 2021, în timp ce mii de cubanezi manifestau pe străzile insulei strigând “Suntem flămânzi” şi “Libertate”. Toate infracţiunile de care a fost acuzat au fost comise înainte de 11 iulie.

Considerat drept una dintre personalităţile anului 2021 de către revista americană Time, Alcantara este unul dintre liderii colectivului de artişti protestatari San Isidro, lansat în 2018, care militează pentru mai multă libertate de exprimare pe insula comunistă.

Maykel Osorbo, şi el lider al colectivului San Isidro, a fost condamnat pentru tulburarea ordinii publice, sfidarea justiţiei şi agresiune..

Citește și : Statele Unite oferă Ucrainei un ajutor militar suplimentar de 450 de milioane de dolari

Arestat la 18 mai 2021, el este coautor al cântecului “Patria y vida” (“Patria şi viaţa”), devenită un simbol al protestelor antiguvernamentale din Cuba şi recompensată cu un premiu Latin Grammy.

În total, 488 de persoane au fost condamnate, unele la până la 25 de ani de închisoare, pentru participarea la protestele din 11-12 iulie 2021, cele mai importante din 1959 încoace.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ploaie torențială și furtuni azi în Moldova: Meteorologii avertizează asupra vremii imprevizibile

Ploaie torențială și furtuni azi în Moldova: Meteorologii avertizează asupra vremii imprevizibile Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță că astăzi vremea în Moldova va fi instabilă,...

Arheologii din Peru au descoperit un loc de sacrificare a copiilor, vechi de 600 de ani

Arheologii din Peru au descoperit un loc de sacrificare a copiilor, vechi de 600 de ani Arheologii au dezgropat de pe un teren viran din...

Reacția lui Naomi Campbell, după ce Marea Britanie i-a interzis să conducă organizații caritabile, acuzând-o că a cheltuit donațiile pe tratamente spa

Reacția lui Naomi Campbell, după ce Marea Britanie i-a interzis să conducă organizații caritabile, acuzând-o că a cheltuit donațiile pe tratamente spa Acuzată că a...

‘Ghost Ship of the Pacific’: Epava unei nave de război americane, găsită în stare ‘excepțională’

'Ghost Ship of the Pacific': Epava unei nave de război americane, găsită în stare 'excepțională' Epava unui distrugător al Marinei americane cunoscut drept „nava fantomă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.