Doi astronauţi saudiţi, un bărbat şi o femeie, au decolat spre Staţia Spaţială Internaţională – VIDEO

Publicat:

O misiune privată organizată de compania americană Axiom Space a decolat duminică spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), având la bord primii doi astronauţi saudiţi, un bărbat şi o femeie, care vor ajunge pe staţia spaţială, relatează AFP, potrivit agerpres.

Rayana Barnawi şi Ali Al-Qarni sunt însoţiţi de alţi doi membri ai echipajului. Peggy Whitson, o fostă astronaută de la NASA care a fost deja de trei ori pe ISS, comandă misiunea. Antreprenorul american John Shoffner este pilot.


Citeşte şi: Războiul, criza climatică şi pandemia de coronavirus ameninţă decenii de progres al sistemului global de sănătate – Black News

Misiunea, numită Axiom Mission 2 (Ax-2), a decolat cu puţin timp înainte de ora 17:40 (21:40 GMT) la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9 de la Centrul Spaţial Kennedy, din Cape Canaveral, Florida.

Cei patru astronauţi folosesc o capsulă Dragon a Space X pentru a ajunge la Staţia Spaţială Internaţională, unde urmează să sosească luni în jurul orei 13:24 GMT şi unde vor sta zece zile.

Unul dintre propulsoarele rachetei s-a întors pe Pământ şi a aterizat într-o zona desemnată, ceea ce este “o premieră pentru un zbor spaţial cu echipaj”, a scris SpaceX pe Twitter.

“A fi prima femeie astronaut saudită şi a reprezenta regiunea este o mare plăcere şi o onoare”, a declarat Rayana Barnawi, cercetător, în cadrul unei conferinţe de presă, cu câteva zile înainte de plecare.

Arabia Saudită a mai trimis în trecut unul dintre cetăţenii săi în spaţiu. În 1985, prinţul saudit Sultan bin Salman a luat parte la o misiune americană.

Citeeşte şi: PROTEST în Bulgaria pentru îmbunătăţirea măsurilor de siguranţă rutieră – Black News

Însă această nouă călătorie în spaţiu face parte din strategia regatului ultra-conservator de a îmbunătăţi imaginea ţării, unde femeile nu aveau încă cu câţiva ani în urmă dreptul să şofeze.

Arabia Saudită a creat Autoritatea Spaţială Saudită în 2018, iar anul trecut a lansat un program destinat trimiterii astronauţilor în spaţiu.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ministrul de Externe al Ucrainei se află la Chișinău

Ministrul de Externe al Ucrainei se află la Chișinău Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, se află la Chișinău. Citește și: Ne așteaptă zile de...

Moscova a distrus 50 de drone deasupra unor regiuni ruse şi în Zaporojie; cinci răniţi şi un copil ucis în Krasnodar

Moscova a distrus 50 de drone deasupra unor regiuni ruse şi în Zaporojie; cinci răniţi şi un copil ucis în Krasnodar Cinci persoane au fost...

Maxim Moroșan a scăpat din spatele gratiilor

Maxim Moroșan a scăpat din spatele gratiilor Consilierul socialist Maxim Moroșan, reținut pe data de 28 iunie, după bătaia zdravănă care a avut loc pe teritoriul unui...

Maia Sandu i-a premiat pe elevii care au luat BAC-ul cu 10

Maia Sandu i-a premiat pe elevii care au luat BAC-ul cu 10 Absolvenții care au obținut media 10 la examenul național de bacalaureat au fost premiați...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.