X

Doi astronauţi saudiţi vor zbura spre Staţia Spaţială Internaţională pe 8 mai

O misiune privată din care fac parte doi astronauţi saudiţi, printre care, pentru prima dată, o femeie saudită, va decola din Florida pe 8 mai cu destinaţia Staţia Spaţială Internaţională (ISS), au anunţat joi oficiali din cadrul Axiom Space şi NASA, potrivit AFP şi agerpres.

Rayana Barnawi, o cercetătoare care lucrează în domeniul cancerului de sân, va deveni prima femeie saudită care va călători în spaţiu. Ea va fi însoţită de Ali Al-Qarni, un pilot de vânătoare.

Citeşte şi: Ucraina a devenit un cartof fierbinte pentru România – Black News

La bordul rachetei se vor mai afla Peggy Whitson, o fostă astronaută NASA care a fost deja de trei ori pe ISS, şi John Shoffner, un antreprenor american, care va fi pilotul.

Misiunea, denumită Axiom Mission 2 (Ax-2), este programată să decoleze la bordul unei rachete Falcon 9 a SpaceX la ora 22:43 pe 8 mai (02:43 GMT pe 9 mai) de la Centrul Spaţial Kennedy din Cape Canaveral, Florida.

Aceştia vor folosi o capsulă SpaceX Dragon pentru a ajunge la Staţia Spaţială Internaţională, unde vor petrece zece zile.

Este cea de-a doua misiune către ISS organizată de Axiom Space, o companie americană.

O primă misiune, Ax-1, a transportat trei oameni de afaceri şi un fost astronaut pentru a petrece două săptămâni pe Staţia Spaţială Internaţională în aprilie 2022.

Această a doua misiune, care include şi o femeie saudită, face parte din strategia regatului ultraconservator de a-şi îmbunătăţi imaginea, însă nu este prima expediţie de acest fel pentru acest stat bogat în petrol.

Citeşte şi: O furtună de gheaţă a făcut ravagii în Canada: Doi oameni au murit şi pagubele materiale sunt majore – Black News

În 1985, prinţul saudit Sultan bin Salman a participat la o misiune americană.

Emiratele Arabe Unite au participat, de asemenea, la misiuni spaţiale. Luna trecută, astronautul din Emirate Sultan Al Neyadi s-a alăturat ISS pentru o şedere de şase luni.

Tags: Axiom SpaceNASAStaţia Spaţială Internaţională (ISS)Sultan bin Salman
Categorii: Știrile zilei