X

Doi bărbați achitați în prima instanță – recunoscuți vinovați de Curtea de Apel Chișinău

Doi bărbați achitați în prima instanță – recunoscuți vinovați de Curtea de Apel Chișinău

Judecătorii de la Curtea de Apel Chișinău au admis apelul procurorilor anticorupție împotriva sentinței Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 4 noiembrie 2022, prin care doi bărbați au fost achitați din motiv că faptele acestora nu întrunesc elementele infracțiunii de corupere pasivă și trafic de influență.

Citește și: Deputații „Pobeda” l-au chemat pe Lazarencu în plen. Majoritatea PAS a spus – Nu

Cauza penală respectivă a fost pornită în august 2018 de către Centrul Național Anticorupție în baza unui denunț. Conform materialelor, unul dintre condamnați, care a ocupat funcția de șef de sector al serviciului de activitate educativă din cadrul Penitenciarului nr. 4 Cricova, având atribuțiile de a primi și a transmite cererile deținuților către secretarul comisiei pentru a accelera prezentarea acestora la comisie – etapă crucială pentru a fi ulterior prezentate judecătorului de instrucție, și prin relațiile de serviciu cu secretarul comisiei penitenciarului nr. 4 – Cricova, în latura ce ține de recepționarea prioritară și ulterior includerea în listă pentru participare la comisie a cererilor deținuților, în vederea liberării condiționată de pedeapsă înainte de termen sau înlocuirea părții neexecutate din pedeapsa cu o pedeapsă mai blândă, a acceptat personal promisiuni de bunuri necuvenite, în special sume de bani de la un intermediar, în vederea grăbirii exercitării atribuțiilor sale funcționale.

Doi bărbați achitați în prima instanță – recunoscuți vinovați de Curtea de Apel Chișinău

Cel de-al doilea condamnat, fost deținut al Penitenciarului nr. 4 – Cricova, susținând că are influență asupra judecătorilor de la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, și având o relație anterioară cu intermediarul, de asemenea fost deținut al Penitenciarului nr. 4 Cricova, a acceptat bani în schimbul influențării deciziilor judecătorilor de instrucție pentru liberarea condiționată de pedeapsă înainte de termen sau înlocuirea părții neexecutate din pedeapsă cu o pedeapsă mai blândă în favoarea condamnaților.

De asemenea, anterior, Procuratura Anticorupție a trimis în instanța de judecată și cauzele penale privind condamnații care au oferit bani pentru a fi eliberați condiționat, emise fiind sentințe de condamnare în aceste cazuri. Sumele pretinse, primite și oferite variau între 3000 euro și 5000 euro.

Cu toate acestea, prin sentința din 4 noiembrie 2022, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, i-a achitat pe cei doi, considerând că faptele lor nu întrunesc elementele infracțiunii. De asemenea, instanța a dispus restituirea mijloacelor bănești ridicate și distrugerea unei părți din corpurile delicte.

Procurorii au contestat această sentință, iar Curtea de Apel Chișinău a decis pe 17 iulie 2024 să admită apelul și să caseze parțial sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani. Curtea de Apel a recunoscut un inculpat vinovat de corupere pasivă și celălalt de trafic de influență, dar ambii au fost liberați de pedeapsă penală în legătură cu intervenirea termenului de prescripție de atragere la răspundere penală.

Acțiunea civilă înaintată de Centrul Național Anticorupție a fost admisă integral, iar inculpații au fost obligați să plătească solidar suma de 4 615 euro, care va fi convertită în lei moldovenești, cu titlu de prejudiciu material. De asemenea, s-a dispus confiscarea specială a contravalorilor sumelor de 4600, 2600 și 3800 euro din contul inculpaților, în contul statului.

Tags: Curtea de Apel ChișinăuPenitenciarul CricovaProcuratura Anticorupție
Știrile zilei