X

Doi bosniaci suspectaţi de apartenenţă la Stat Islamic, arestaţi la Sarajevo

Doi bosniaci suspectaţi de apartenenţă la mişcarea jihadistă au fost arestaţi marţi la Sarajevo, iar poliţia a confiscat arme şi însemne ale grupării Stat Islamic (SI), a anunţat Parchetul din Bosnia, informează AFP, conform agerpres.

‘A fost găsită o anumită cantitate de arme, precum şi grenade, muniţii, încărcătoare de arme automate, cuţite, veste antiglonţ şi drapele care semănau cu însemne’ folosite de ‘gruparea SI’, se spune într-un comunicat, care nu precizează dacă suspecţii aveau sau nu intenţia să comită atacuri teroriste. De asemenea, nu sunt precizate nici vârsta, nici identitatea lor.

Citește și : Rusia va considera orice eventuală transferare secretă a lui Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia drept răpire

În decembrie 2007, un bărbat de 25 de ani a fost arestat în posesia unei mari cantităţi de arme. El a fost condamnat în 2015 la un an de închisoare, pentru că s-a raliat, în 2013, timp de trei luni, grupării SI în Siria. În timpul arestării lui, la autogara din Sarajevo şi nu departe de Ambasada SUA, poliţiştii au găsit în portbagajul maşinii sale un lansator de rachete, două arme automate, o mare cantitate de muniţii şi patru grenade.

În jur de o mie de persoane originare din Balcanii de Vest – Bosnia, Kosovo, Albania, Macedonia, Muntenegru, Serbia – s-au raliat jihadiştilor pentru a lupta în Siria şi Irak, din 2012. Afluxul de plecări s-a redus substanţial după 2016.

Potrivit unui bilanţ furnizat la sfârşitul lui 2017 de preşedinţia bosniacă, în jur de 240 de bosniaci au plecat în Siria sau în Irak din 2012, iar 116 se află în continuare acolo, dintre care jumătate sunt bărbaţi adulţi. Cel puţin 65 de bosniaci au murit în aceste două ţări. Patruzeci s-au întors în Bosnia, dintre care 23 au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea pentru că au luptat în străinătate.

Citește și : Donald Trump își anulează participarea la Summitul Americilor pentru a se concentra pe Siria

Interpol caută în prezent în jur de douăzeci de cetăţeni bosniaci suspectaţi de terorism, a anunţat marţi cotidianul Dnevni Avaz.

Tags: Albaniaatacuri teroristebosniabosniacijihadistiKosovoMacedoniamuntenegruSarajevoserbiasiriastat islamicSUA
Categorii: Diaspora