X

Doi britanici, condamnaţi pentru apartenenţă la o organizaţie neonazistă interzisă

Doi britanici au fost întemniţaţi miercuri după ce au fost condamnaţi pentru apartenenţă la o organizaţie interzisă care propovăduieşte supremaţia rasei albe, la capătul unui proces judiciar în care un alt inculpat a pledat vinovat la acuzaţia de tentativă de asasinare a unui membru al parlamentului de la Londra, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Christopher Lythgoe (32 de ani) şi Matthew Hankinson (24 de ani) au fost găsiţi vinovaţi de tribunalul Old Bailey din Londra pentru apartenenţă la Acţiunea Naţională, o organizaţie neonazistă care susţine că un război pe motive rasiale este iminent.

Citește și : Turcia îl menține în arest preventiv pe pastorul american Andrew Brunson, judecat de ”terorism”

Organizaţia Acţiunea Naţională a fost interzisă în 2016 după ce a salutat uciderea deputatei laburiste Jo Cox de către un neonazist.

La începutul procesului în instanţă, acuzatul Jack Renshaw (23 de ani) a recunoscut că a cumpărat o macetă în vederea uciderii unei alte membre a Partidului Laburist, Rosie Cooper, şi că a ameninţat cu moartea o femeie poliţist.

Procurorii susţin că obiectivul Acţiunii Naţionale, care a fost creată în anul 2013, este de a porni un război pe motive de rasă. Organizaţia a declarat că doreşte să elibereze Marea Britanie de sub controlul evreilor.

Lythgoe s-a autointitulat lider al Acţiunii Naţionale, iar instanţa a aflat că el a continuat să menţină activă gruparea chiar şi după interzicerea sa. El a fost condamnat la opt ani de închisoare, iar Hankinson la şase ani de închisoare.

Citește și : Grecia va primi înapoi pe teritoriul său 1500 de solicitanţi de azil din Germania

Judecătorii nu au putut decide dacă Renshaw a fost membru al Acţiunii Naţionale şi au clasat cazul unui alt suspect pentru aceeaşi acuzaţie.

Tags: apartenenţăasasinarebritanicicondamnaţilondraneonazistă
Categorii: Știrile zilei