X

Doi cetățeni germani au fost arestați în Egipt, bănuiți de legături jihadiste

Doi germani suspectaţi că au vrut să adere la gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) au fost arestaţi în Egipt, iar unul dintre ei a fost deja deportat în Germania, au declarat vineri surse de securitate egiptene, relatează AFP şi dpa, potrivit agerpres.

Germanul deportat, un student în vârstă de 24 de ani de la o universitate islamică din Arabia Saudită, a fost arestat în decembrie anul trecut pe aeroportul din Cairo, potrivit aceloraşi surse.

Citeşte şi: Proteste de amploare în Argentina. Oamenii s-au săturat de austeritatea lui Macri!

Autorităţile egiptene au decis să-l trimită înapoi în Germania după ce acesta a acceptat să renunţe la cetăţenia egipteană (şi să o păstreze pe cea germană) şi după ce s-a constatat că bărbatul nu a comis nicio infracţiune pe teritoriul egiptean.

Un alt german de 18 ani a fost arestat la sosirea pe aeroportul din Luxor din sudul ţării, potrivit surselor de securitate egiptene.

Bărbatul, care a fost dat dispărut timp de câteva săptămâni în Egipt, a fost reţinut după ce asupra sa au fost găsite hărţi cu Sinaiul de Nord, un centru al militanţilor islamişti. Autorităţile egiptene au descoperit că bărbatul a venit din Egipt pentru a se alătura extremiştilor din Sinaiul de Nord.

Citeşte şi: SUA au început retragerea militară din Siria

Procedurile erau încă în curs de desfăşurare vineri pentru deportarea sa în Germania, potrivit aceloraşi surse.

Pe 7 ianuarie, guvernul de la Berlin a anunţat că doi cetăţeni germani au dispărut în Egipt de câteva zile. Atunci, autorităţile egiptene nu au dorit să facă o declaraţie oficială, însă o sursă de securitate a afirmat că “niciun german nu a fost reţinut” în Egipt.

Egiptul se confruntă cu grupări extremiste, între care Stat Islamic, mai ales după destituirea de către armată a preşedintelui islamist ales Mohamed Morsi în 2013, urmată de o represiune împotriva susţinătorilor fostului şef de stat. 

Tags: CairoegiptgermaniajihadistiLuxorSinaiul de NordStat Islamic (SI)
Categorii: Sinteze