X

Doi deputaţi norvegieni propun ca NATO să primească Premiul Nobel pentru pace

Doi deputaţi conservatori norvegieni au anunţat marţi la Oslo că au propus ca Premiul Nobel pentru Pace să fie acordat Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), transmite agenţia EFE, potrivit agerpres.

”NATO a împlinit 75 de ani în 2019. Este cea mai îndelungată perioadă de pace şi libertate în istoria Europei occidentale. NATO a asigurat pacea timp de 75 de ani. Ar fi un câştigător merituos al Nobelului pentru Pace”, au semnalat într-un comunicat Erlend Larsen şi Harek Elvenes, deputaţi ai Partidului Conservator norvegian.

Citește și : Zeci de mii de iranieni marchează pe stradă 41 de ani de la revoluţia islamică

Nominalizarea a fost trimisă înainte de expirarea termenului de prezentare a candidaturilor pentru ediţia Premiului Nobel din acest an, termen fixat pentru 31 ianuarie.

Potrivit testamentului lăsat de Alfred Nobel, magnatul suedez care a instituit premiile ce-i poartă numele, la Premiul Nobel pentru Pace pot candida profesori universitari de Drept, Istorie şi Ştiinţe Politice, parlamentari, foşti membri ai tribunalelor internaţionale şi alte personalităţi.

Identitatea candidaţilor poate fi cunoscută numai dacă aceştia aleg să-şi anunţe public candidatura, conform practicii Comitetului Nobel numele candidaţilor fiind publicate abia după 50 de ani de la ediţia dintr-un anumit an.

Astfel s-a aflat de pildă că activista de mediu suedeză Greta Thunberg se regăseşte printre candidaţii la Nobelul din acest an, propusă de doi deputaţi suedezi.

Premiile Nobel sunt anunţate la începutul lunii octombrie şi decernate în fiecare an pe 10 decembrie, data morţii fondatorului lor, în cadrul a două ceremonii, la Oslo cea a Nobelului pentru Pace şi la Stockholm pentru celelalte cinci premii Nobel.

Citește și : Lipsa unui acord cu Londra implică tarife pentru produsele ‘made in UK’

Premierul etiopian Abiy Ahmed a fost câştigătorul Nobelului pentru Pace anul trecut, el fiind astfel recompensat pentru iniţiativele sale de a soluţiona conflictul frontalier dintre ţara sa şi Eritreea.

Tags: Alfred NobelNATONobel pentru paceOsloStockholm
Categorii: Diaspora