X

Doi deputaţi sârbi sunt puşi iar pe lista celor mai căutaţi infractori

Un tribunal al ONU a anunţat marţi că s-a sesizat din nou în legătură cu doi deputaţi sârbi acuzaţi de corupere de martori în procesul ultranaţionalistului Vojislav Seselj, transmite AFP, potrivit agerpres.

După ce în iunie 2018 a dispus retrimiterea cazului în faţa justiţiei din Serbia, Mecanismul tribunalelor penale internaţionale (MTPI), ce are sediul la Haga, a emis noi mandate de arestare internaţionale pe numele celor doi acuzaţi – Petar Jojic şi Vjerica Radeta.

Citeşte şi: Trump ameninţă Iranul: ‘Dacă face ceva, va suferi enorm!’

”Martorii nu sunt dispuşi să depună mărturie în faţa autorităţilor sârbe întrucât se tem pentru viaţa lor”, a declarat judecătorul Liu Daqun într-un document oficial. ”Condiţiile trimiterii acestui dosar către Serbia nu sunt întrunite”, a adăugat el.

Tribunalul penal internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY), ale cărui dosare aflate pe rol au fost preluate de MTPI, încearcă din ianuarie 2015 să-i aresteze pe cei doi deputaţi, membri ai Partidului Radical al lui Vojislav Seselj.

Seselj, achitat în primă instanţă în 2016, a fost găsit vinovat în urma judecării apelului în aprilie 2018 pentru crime împotriva umanităţii, fapte comise în timpul conflictelor din Balcani din anii ’90.

Citeşte şi: Atac al talibanilor în Pakistan (VIDEO): Patru poliţişti au fost ucişi!

Partizan virulent al ”Serbiei Mari” şi fondator al Partidului Radical Sârb (SRS), Vojislav Seselj a fost condamnat la zece ani de închisoare, pedeapsă efectuată parţial întrucât el s-a aflat în detenţie în timpul procesului.

Petar Jojic şi Vjerica Radeta au fost inculpaţi de tribunalul internaţional la finalul lui 2014 pentru ultraj, sub suspiciunea de a fi “ameninţat, intimidat, căutat şi corupt” martori sau de a fi ”interferat” în altă manieră cu aceştia.

În martie 2018, Serbia s-a declarat pregătită să înceapă procedurile penale împotriva celor doi acuzaţi. 

Tags: Mecanismul tribunalelor penale internaţionale (MTPI)ONUPetar JojicserbiaTribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY)Vjerica RadetaVojislav Seselj
Categorii: Diaspora