Doi fraţi pakistanezi au eliberaţi de la Guantanamo şi repatriaţi

Publicat:

Doi fraţi pakistanezi, Abdul şi Mohammed Rabbani, au fost eliberaţi din închisoarea militară americană de la Guantanamo după 20 de ani de detenţie şi repatriaţi în Pakistan, a anunţat joi Pentagonul, transmite AFP, potrivit agerpres.

Abdul Rabbani, născut în 1967, era considerat unul din cei vechi deţinuţi din această închisoare foarte controversată situată într-o bază militară americană în Cuba.


Citeşte şi: Adunarea Generală a ONU cere retragerea Rusiei din Ucraina – Black News

El fusese acuzat de autorităţile americane că lucrase cu prezumtivul creier al atentatelor de la 11 septembrie 2001, Khalid Sheikh Mohammed, zis ‘KSM’, şi că organizase o ascunzătoare pentru Al-Qaida la Karachi, în Pakistan.

Fratele său Mohammed Rabbani, născut în 1969, fusese acuzat că îl recrutase pe Abdul în cercuri extremiste şi că organizase călătorii şi se ocupase de finanţele lui ‘KSM’ şi ale lui Abd al-Rahim al-Nashiri, considerat creierul din spatele atacurilor împotriva petrolierului francez Limburg în 2002 şi a navei americane USS Cole în 2000.

Cei doi fraţi au fost arestaţi la Karachi în septembrie 2002 de autorităţile pakistaneze, conform unui raport al Senatului american. Acesta indică şi că Mohammed Rabbani se numără printre cei 17 deţinuţi care au fost supuşi torturilor în centre de detenţie clandestine ale CIA.

Abdul şi Mohammed Rabbani au fost închişi la Guantanamo în 2004, iar eliberarea lor a fost aprobată în 2021, a indicat Pentagonul într-un comunicat.

Citeşte şi: Zelenski recunoaşte că situaţia militară din sudul Ucrainei este destul de periculoasă – Black News

După plecarea lor, numărul deţinuţilor de la Guantanamo a ajuns la 32 – inclusiv ‘KSM’, închis din 2006 -, dintre care numai doi au fost găsiţi vinovaţi de justiţie.

În ianuarie 2022, experţi independenţi mandataţi de ONU au chemat Statele Unite să închidă închisoarea militară de la Guantanamo, unde au loc ‘încălcări neîncetate ale drepturilor omului’.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Dezastru pentru Rusia: În Ucraina a pierdut mai mulți soldați decât în al Doilea Război Mondial (Raport SUA)

Dezastru pentru Rusia: În Ucraina a pierdut mai mulți soldați decât în al Doilea Război Mondial (Raport SUA) Între 462.000 și 728.000 de soldați ruși...

VIDEO/ Președintele Recep Tayyip Erdogan este în vizită-fulger în Germania, pentru a participa la partida Turcia-Olanda

VIDEO/ Președintele Recep Tayyip Erdogan este în vizită-fulger în Germania, pentru a participa la partida Turcia-Olanda Președintele turc, Recep Erdogan, a fost în tribunele stadionului...

VIDEO – Sărbătoarea de San Fermin a început la Pamplona

Sărbătoarea de San Fermin a început la Pamplona Cu o maree umană în alb şi roşu, oraşul Pamplona, din Nordul Spaniei, a deschis sâmbătă cele...

Un nou studiu demonstrează legătura dintre aerul poluat din copilărie și bronşita la adulţi

Un nou studiu demonstrează legătura dintre aerul poluat din copilărie și bronşita la adulţi Un studiu vine cu noi informaţii cu privire la legătura dintre...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.