X

Doi jurişti notorii din Chişinău au picat testul pentru a accede în breasla avocaţilor

Doi jurişti din Chişinău, care s-a remarcat prin funcţiile deţinute, au picat testul pentru a accede în breasla avocaţilor. Aceştia au obţinut un număr de puncte mai mic chiar şi de către începători, deşi au o experienţă vastă în justiţie.

Este vorba despre fostul procuror general adjunct interimar, Eduard Bulat, şi fostul judecător de la Curtea Supremă de Justiţie, Victor Boico.

Citeşte şi: Cum și-au reparat Ucraina și România relația tensionată pentru a deveni aliați

Eduard Bulat a obţinut 39,22 puncte la proba scrisă, un punctaj insuficient pentru trecerea testului şi admiterea la proba orală.

Acesta se află la a doua încercare de a accede în avocatură. Potrivit deciziei din 26 mai a anului curent a Comisiei de licențiere a profesiei de avocat din cadrul Uniunii Avocaților din Moldova, Eduard Bulat a obținut la proba scrisă 40,27 puncte.

Eduard Bulat a fost membru al Colegiului pentru selecția și cariera procurorilor al CSP. În 2019 a candidat la funcția de procuror general. În 2017 a fost numit în funcția de procuror-șef al Secției politici, reforme și management al proiectelor din cadrul Direcției politici, reforme și protecția intereselor societății a Procuraturii Generale. În august 2016 a fost numit în funcția de procuror-șef interimar în Secția combaterea traficului de ființe umane în cadrul Procuraturii Generale. În toamna anului 2021 a fost numit adjunct al procurorului general interimar.

Ce ține de Victor Boico, acesta a obţinut un rezultat şi mai prost – 29,11 puncte.

Magistratul Victor Boico a activat la Judecătoria Chișinău din 1995. Acesta este cunoscut opiniei publice pentru deciziile controversate pe care le-a emis anterior. Boico a fost președintele completului de judecată care, la 20 aprilie 2017, l-a condamnat pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, la 18 ani de închisoare în penitenciar de tip închis. În 2014, judecătorul i-a declarat nevinovați pe Petru Corduneanu, fostul şef al Direcţiei Ordine Publică din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi Dumitru Rusu, fostul său adjunct, în dosarul 7 aprilie 2009, după ce, ex-deputata Valentina Cuşnir i-a acuzat că au maltratat-o în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009. În aprilie 2014 Boico l-a condamnat la închisoare pe Gheorghe Popa, primul judecător din Moldova prins în flagrant cu mită. După mai bine de trei ani, CSJ a constatat că dosarul penal pe numele judecătorului Gheorghe Popa a fost o provocare pusă la cale de organele de drept..

Citeşte şi: Ion Ceban conduce în sondajele pentru Primăria Capitalei

În 2018, Boico a fost promovat la Curtea Supremă de Justiţie. Victor Boico s-a regăsit în lista magistraţilor de la CSJ care au depus cerere de demisie în februarie 2023.

Solicitat la telefon, Adrian Tăbârţă, preşedintele Comisiei de licențiere a profesiei de avocat din cadrul Uniunii Avocaților, ne-a comunicat că numele participanţilor la proba scrisă a fost codificat, astfel membrii Comisiei nu au ştiut a cui lucrări le verifică. Tăbârţă a precizat că rezultatele pot fi contestate.

Tags: - Curtea Supremă de JustiţieavocatchisinauEduard BulatjuristiVictor Boico
Categorii: JustiţieȘtirile zilei