Doi morţi într-un schimb de focuri la graniţa dintre Iran şi Afganistan (talibani)

Publicat:

Două persoane au fost ucise sâmbătă într-un schimb de focuri între forţele iraniene şi talibani la graniţa dintre Iran şi Afganistan, potrivit autorităţilor talibane, informează AFP, potrivit agerpres.

Poliţia iraniană a raportat o “ciocnire”, fără a oferi detalii despre victime, în timp ce agenţia locală iraniană de ştiri Mehr a raportat moartea unui poliţist de frontieră iranian.


Citește și : Scholz afirmă că summitul NATO va fi consacrat ‘mai ales’ sprijinului concret pentru Ucraina

Ambele părţi se acuză reciproc de deschiderea focului.

Incidentul survine pe fondul tensiunilor dintre Teheran şi Kabul cu privire la distribuţia apei din râul Helmand, un baraj construit în Afganistan limitând debitul de apă către Iran, afectat de secetă.

“În timpul ciocnirii, o persoană a fost ucisă de fiecare parte şi mai multe au fost rănite”, a precizat pe Twitter purtătorul de cuvânt al Ministerului taliban de Interne, Abdul Nafy Takor.

“Situaţia (este) în prezent sub control”, a spus el, adăugând că guvernul “nu vrea război cu vecinul său”.

Sâmbătă dimineaţă, “forţele talibane au început să tragă cu tot felul de arme asupra unei secţii de poliţie iraniene dinspre teritoriul afgan”, a declarat comandantul adjunct al poliţiei iraniene, generalul Ghasem Rezaei, citat de agenţia oficială de presă IRNA.

Poliţia a răspuns la aceste focuri de armă, care au avut loc în apropiere de provincia Sistan-Baluchistan din sud-estul Iranului.

“După începerea confruntării (…), şeful poliţiei le-a ordonat poliţiştilor de frontieră (…) să împiedice pe oricine s-ar apropia de frontieră”, a adăugat generalul Rezaei.

Iranul, care are o frontieră de peste 900 km cu Afganistanul, nu recunoaşte guvernul format de talibani.

Citește și : Putin se declară surprins de manifestările anti-ruseşti din Georgia

Teheranul a avertizat recent că “îşi rezervă” dreptul de a lua măsuri pentru captarea apei din Helmand, care provine din centrul Afganistanului şi irigă terenuri agricole mari din sud-estul Iranului.

Purtătorul de cuvânt al guvernului afgan, Zabihullah Mujahid, a declarat că Afganistanul este “hotărât să-şi îndeplinească obligaţiile”, dar că “declaraţiile nepotrivite” făcute de Iran ar putea afecta legăturile dintre cele două ţări.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Putin se va întâlni la summitul OSC din Kazahstan cu Xi, Erdogan şi alţi lideri

Putin se va întâlni la summitul OSC din Kazahstan cu Xi, Erdogan şi alţi lideri Preşedintele rus Vladimir Putin se va întâlni miercuri la Astana...

Tauber va fi apărată în dosarul privind finanţarea ilegală a fostului Partid Șor de un singur avocat

Tauber va fi apărată în dosarul privind finanţarea ilegală a fostului Partid Șor de un singur avocat Marina Tauber va fi apărată în dosarul privind...

Conferința regională ‘Banii în politică’: Autorităţile R. Moldova au discutat despre desfășurarea campaniilor electorale

Conferința regională 'Banii în politică': Autorităţile R. Moldova au discutat despre desfășurarea campaniilor electorale Globalizarea și digitalizarea au schimbat modul de desfăşurare a campaniilor electorale,...

Gherasimov a participat la cea de-a 28-a ediție a Forumului guvernamental anual organizat la Atena

Gherasimov a participat la cea de-a 28-a ediție a Forumului guvernamental anual organizat la Atena Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a participat la cea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.