X

Doi morţi şi cinci răniţi după explozia unei maşini-capcană în Libia (VIDEO)

Doi agenţi ai forţelor de ordine şi-au pierdut viaţa şi cinci au fost răniţi duminică seara în explozia unei maşini-capcană vizând un punct de control din oraşul libian Sebha (sud), a făcut cunoscut o sursă din cadrul poliţiei, citată de AFP, potrivit agerpres.

“O maşină-capcană a explodat în timp ce traversa un baraj rutier desfăşurat de forţele de ordine”, a declarat un responsabil al poliţiei din Sebha, un oraş situat în deşert la 750 km sud de Tripoli.

Citește și : O biserică ortodoxă sârbă construită ilegal în apropiere de Srebrenica a fost demolată

“Doi agenţi de securitate au fost ucişi, alţi cinci au fost răniţi şi s-au înregistrat importante pagube materiale”, a adăugat sursa.

Imaginile difuzate de presa locală arată au arătat autovehicule ale forţelor de ordine grav avariate, înconjurate de resturi ale exploziei.

Atacul nu a fost revendicat deocamdată.

Şeful guvernului de tranziţie, Abdul Hamid Dbeibeh, a condamnat pe Twitter în noaptea de duminică spre luni un “act terorist laş”, prezentând condoleanţe familiilor celor doi “martiri”.

“Războiul nostru împotriva terorismului continuă”, a dat asigurări Dbeibah.

Capitală a regiunii Fezzan, în sudul Libiei, Sabha se află sub controlul autoproclamatei Armate Naţionale Libiene (LNA) a mareşalului Khalifa Haftar, omul forte din estul Libiei. Oraşul fost scena mai multor atacuri jihadiste în ultimii ani.

Libia s-a scufundat în haos după revolta populară care provocat căderea regimului Muammar Gaddafi în 2011. O criză politică majoră – cu autorităţi rivale în estul şi vestul ţării -, combinată cu dezintegrarea aparatului de securitate, a favorizat sosirea în ţara nord-africană a unor grupări jihadiste ca Stat Islamic (SI).

Citește și : Proteste la graniţa Belarusului cu Polonia şi Lituania. Se cer sancţiuni împotriva lui Lukaşenko

După pierderea fiefurilor sale din jurul oraşelor Sirte (nord-centru) şi Derna (est) în 2018, SI a slăbit considerabil, iar membrii săi s-au retras în deşert ori s-au alăturat populaţiei de pe coasta mediteraneană.

Acest atentat a avut loc în timp ce ţara este angajată într-un proces politic sub egida ONU care a permis instalarea, în martie, a unui guvern de tranziţie condus de Abdul Hamid Dbeibeh însărcinat cu reunificarea ţării şi pregătirea unor duble alegeri, legislative şi prezidenţiale cruciale programate în decembrie. 

Tags: Abdul Hamid Dbeibehexplozielibiamasina capcanaStat Islamic (SI)tripoli
Categorii: Știrile zilei