X

Doi nepoţi ai Primei Doamne a Venezuelei, condamnaţi în SUA la 18 ani de închisoare

Doi nepoţi ai Primei Doamne a Venezuelei, Cilia Flores, au fost condamnaţi joi de către un judecător federal din New York la 18 ani de închisoare pentru trafic de droguri, transmite AFP. 

Acuzaţi de a fi încercat să importe aproximativ 800 de kilograme de cocaină în Statele Unite, cei doi bărbaţi fuseseră găsiţi vinovaţi la finalul procesului lor, în noiembrie 2016.

Efrain Antonio Campo Flores (30 de ani) şi Franqui Francisco Flores de Freitas (31 de ani) au fost arestaţi, pe 10 noiembrie 2015, de Drug Enforcement Agency – DEA (agenţia antidrog americană), în Haiti, fiind transferaţi ulterior în SUA.

Potrivit DEA, cei doi bărbaţi şi-ar fi recunoscut faptele într-o confesiune scrisă pe care au semnat-o în avionul DEA care îi transporta la New York după arestare, declarându-se însă nevinovaţi când au ajuns în SUA.

Potrivit documentelor DEA, Campo Flores intenţiona să obţină cocaina printr-un intermediar care şi-o procura de la Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC). Iar Flores de Freitas ar fi recunoscut că spera să câştige 560.000 de dolari pentru o primă livrare în valoare de cinci milioane de dolari.

Dar, potrivit avocaţilor, cei doi bărbaţi – “stupizi” şi “neexperimentaţi” – ar fi căzut într-o capcană întinsă de agenţii DEA: informatori plătiţi de agenţie le-ar fi promis 20 de milioane de dolari în schimbul mărfii.

Însă procurorul a susţinut că este vorba de adevăraţi traficanţi, care se credeau deasupra legii ca urmare a legăturilor de rudenie cu preşedintele socialist venezuelean.

După pronunţarea deciziei juriului, care i-a găsit vinovaţi pe cei doi nepoţi, şeful statului venezuelean, Nicolas Maduro, a apreciat că actul de acuzare a fost “fabricat” de “imperialişti”, cu “unicul scop (…) de a o ataca pe Prima Doamnă”.

Tags: Cilia FlorescondamnareDEAdosar fabricatDrug Enforcement AgencyEfrain Antonio Campo FloresFARCForţele Armate Revoluţionare din ColumbiaFranqui Francisco Flores de FreitasHaitiNicolas MaduroSUA
Categorii: Știrile zilei