X

Doi parlamentari, german și suedez, nu au primit viză de intrare în Turcia pentru monitorizarea alegerilor din 24 iunie

Autorităţile turce au respins cererea de viză de intrare pe teritoriul Turciei pentru un parlamentar german şi unul suedez care urmau să monitorizeze, în numele Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), alegerile din 24 iunie din această ţară, transmit joi dpa şi AFP, potrivit agerpres.

Andrej Hunko, deputat din partea formaţiunii de extremă-stânga Die Linke, depusese o cererea de intrare în Turcia pentru alegeri. Autorităţile turce au informat secretariatul OSCE de la Viena că cererea în cauză a fost respinsă.

Citește și : Liderii ţărilor din Grupul de la Vişegrad vor boicota mini-summitul pe tema migrației și a exilului

Hunko a menţionat că nici Ministerul de Externe german, nici ambasada Germaniei la Ankara nu au fost informate şi i-a cerut ministrului de externe german Heiko Maas să exercite presiuni asupra preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan pentru a garanta că ‘acei membri ai parlamentului german care participă la misiunea de monitorizare a alegerilor pot face acest lucru fără a fi obstrucţionaţi’.

Andrej Hunko a fost observator la referendumul constituţional din aprilie 2017 din Turcia, în legătură cu care a menţionat că a constatat ‘condiţii incorecte şi nedemocratice’ ale consultării populare.

Drept răspuns, guvernul turc l-a acuzat că este simpatizant al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), formaţiune considerată organizaţie teroristă de către Turcia, SUA şi Uniunea Europeană.

Deputatul suedez Vert Jabar Amin, sosise deja pe aeroportul din Istanbul, unde a întâmpinat acelaşi refuz de intrare din partea autorităţilor turce. El a explicat că nu a fost informat cu privire la motivele interdicţiei de intrare în Turcia, dar serviciile turceşti de informaţii i-au spus că încearcă să-l îmbarce în următorul avion pentru Stockholm.

Citește și : Parlamentul European denunță derapajele de la standardele democratice în Republica Moldova

Potrivit unei scrisori consultate de AFP, OSCE a şi-a exprimat “dezamăgirea”, deplângând faptul că membrii misiunii de observare au fost împiedicaţi să intre în Turcia din cauza “opiniilor politice exprimate public”.

Alegerile parlamentare şi prezidenţiale din Turcia au loc simultan, sondajele de opinie indicând că rezultatul este departe de o victorie certă pentru Erdogan, adaugă agenţia de presă germană.

Tags: ankaraOSCEparlamentarPKKRecep Tayyip ErdoganSUATurcieiuniunea europeana
Categorii: Diaspora