Doi poliţişti londonezi, găsiţi vinovaţi de trimiterea de mesaje violente şi rasiste pe un grup de WhatsApp

Publicat:

Doi poliţişti londonezi au fost găsiţi vinovaţi de schimb de mesaje violente sau rasiste pe un grup de WhatsApp cu un alt agent condamnat pentru omucidere şi viol, a anunţat miercuri Scotland Yard, transmite AFP, potrivit agerpres.

Poliţistul Jonathon Cobban şi fostul ofiţer Joel Borders au transmis astfel de mesaje în conversaţii cu Wayne Couzens, poliţistul condamnat la închisoare pe viaţă pentru răpirea, violarea şi uciderea, în martie 2021, a londonezei Sarah Everard, în vârstă de 33 de ani, crimă care a stârnit un val de emoţie în Marea Britanie.


Citește și : Papa Francisc denunţă ‘monstruozităţile’ şi ‘cadavrele torturate’ din Ucraina

Un al treilea poliţist inculpat a fost găsit nevinovat în acest caz, care a intrat în atenţia procurorilor în timpul anchetei privind moartea tinerei, după examinarea conţinutului telefonului lui Couzens.

În mesajele datate 2019, unul dintre poliţişti afirmă între altele că vrea să-şi folosească arma pe animale sau copii, iar altul evocă ideea de a folosi arma împotriva unor persoane handicapate sau pentru a viola o colegă. Alte mesaje au caracter făţiş rasist.

“Sincer, mi se face rău să mă gândesc că un poliţist poate să glumească astfel cu folosirea armelor”, a spus judecătoarea Sarah Turnock, calificând mesajele în cauză drept “odioase”.

Cei doi îşi vor afla sentinţa pe 2 noiembrie.

Moartea Sarei Everard a şocat profund Marea Britanie. Scotland Yard-ul a fost acuzat că a ignorat o întreagă serie de semnale alarmante privind comportamentul lui Wayne Couzens.

Poliţia londoneză a fost în plus criticată pentru intervenţia sa în forţă menită să disperseze un miting în memoria victimei.

Scotland Yard a fost marcat de asemenea de un scandal generat de doi poliţişti care, trimişi la locul unei duble crime, au făcut şi distribuit fotografii “neoficiale şi nepotrivite”.

Citește și : Charles al III-lea vrea o ceremonie de încoronare mai modestă decât cea a mamei sale

Toate aceste afaceri au creat o profundă criză de încredere a populaţiei în poliţia londoneză, criză care a culminat cu demisia, în februarie, a şefei acesteia, Cressida Dick.

Succesorul ei, Mark Rowley, şi-a preluat funcţia luni, 12 septembrie, iar una din primele sale decizii a fost de a suspenda un poliţist care a ucis un tânăr de 24 de ani de culoare neînarmat, caz care a generat un val de manifestaţii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți O persoană a fost ucisă și cinci rănite, trei dintre ele grav, în...

Cel puţin 5 morţi în urma intemperiilor care au lovit Elveţia, Franţa, Italia şi Germania

Cel puţin 5 morţi în urma intemperiilor care au lovit Elveţia, Franţa, Italia şi Germania Furtunile violente şi ploile torenţiale care s-au abătut sâmbătă asupra...

Grecia: Incendiu de pădure masiv la nord de Atena

Grecia: Incendiu de pădure masiv la nord de Atena Un incendiu masiv a izbucnit sâmbătă într-o zonă dens împădurită la aproximativ 20 de kilometri nord...

România, pe locul 5 din 24 la numărul de fani prezenți la Euro 2024. Câți suporteri au susținut pe tricolori la meciurile din grupe

România, pe locul 5 din 24 la numărul de fani prezenți la Euro 2024. Câți suporteri au susținut pe tricolori la meciurile din grupe Peste...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.