X

Doi regizori iranieni au trimis un mesaj de la Teheran cu ocazia premierei filmului lor la Berlinală

Doi regizori iranieni au trimis un mesaj de la Teheran cu ocazia premierei filmului lor la Berlinală

Regizorii iranieni Maryam Moghaddam şi Behtash Sanaeeha, cărora autorităţile din ţara lor le-au interzis să călătorească în străinătate pentru a participa la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, au reuşit totuşi să transmită vineri un mesaj către publicul Berlinalei, informează DPA.

Filmul lor, “Keyke mahboobe man” (“My Favorite Cake”), a avut premiera internaţională vineri în competiţia oficială a Berlinalei deşi regimul de la Teheran le-a interzis celor doi regizori să asiste în persoană la această proiecţie, potrivit stiripesurse.ro.

Citește și: Austria vrea să renunţe la gazele din Rusia

Însă actriţa Lily Farhadpour a citit o declaraţie a lui Moghaddam şi Sanaeeha la Berlin, în care regizorii au denunţat “regulile restrictive” şi “liniile roşii” impuse industriei cinematografice de către autorităţile iraniene.

“Într-o astfel de situaţie deplorabilă, noi continuăm mereu să încercăm să descriem realitatea societăţii iraniene în filmele noastre. Am ajuns să credem că nu mai este posibil să spunem povestea unei femei iraniene respectând legi stricte, cum ar fi purtarea obligatorie a hijabului”, au scris cei doi regizori din Iran.

“De data aceasta, am decis să depăşim toate liniile roşii restrictive şi să acceptăm consecinţele alegerilor noastre pentru a descrie o imagine reală a femeilor iraniene – imagini care au fost interzise în cinematografia iraniană încă de la Revoluţia Islamică”, au adăugat ei.

Filmul lor prezintă povestea unei văduve de 70 de ani care îşi redescoperă viaţa amoroasă la bătrâneţe, după moartea soţului ei.

Actriţa Lily Farhadpour s-a referit la unele dintre regulile stricte impuse de cenzura din Iran, cum ar fi tabuul care interzice reprezentarea pe ecrane a femeilor în vârstă care redescoperă dragostea.

Femeile nu poartă hijab în timp ce dorm, a declarat actriţa iraniană, dar sunt arătate făcând acest lucru în unele filme: “Oamenii râdeau când femeile din filme mergeau la culcare purtând hijab”.

Citește și: Igor Grosu: „nu vad o necesitate ca noi să apelăm la gazul rusesc”

Filmul “My Favorite Cake” a polarizat societatea din Iran, o ţară al cărei guvern aderă la o interpretare fundamentalistă a islamului.

Cea de-a 74-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin se desfăşoară în perioada 15-24 februarie.

Tags: Behtash SanaeehaberlinMaryam Moghaddam
Externe