Doi reprezentanţi ai kurzilor sirieni, sunt aşteptaţi la Paris

Publicat:

Principalii doi lideri politici în zonele aflate sub control kurd în Siria urmează să fie primiţi vineri la Paris, după ce Donald Trump a anunţat retragerea forţelor americane desfăşurate în această ţară, a declarat joi un reprezentant kurd în Franţa, Khaled Issa, pentru AFP, potrivit news.ro .

”Cei doi copreşedinţi ai Consiliului Democratic Sirian, Riad Darar şi Ilham Ahmed, sunt aşteptaţi la Paris”, a anunţat Khaled Issa, un reprezentant al Rojava – federaţia autonomă condusă de kurzi.


Citește și : Johannes Hahn: Mandatul României la Preşedinţia Consiliului UE va fi o „provocare”

Palatul Elysée a confirmat că reprezenanţi ai zonelor kurde siriene urmează să fie ”primiţi” vineri la Paris, fără să precizeze dacă ei vor fi primiţi la sediul preşedinţiei franceze sau al Ministerului Afacerilor Externe.

Consiliul Democratic Sirian este braţul politic al Forţelor democratice Siriene (FDS), o coaliţie arabo-kurdă şi fierul de lance al luptei împotriva Statului Islamic (SI), susţinută de coaliţia internaţională condusă de Statele Unite.

FDS VOR SĂ CONTINUE LUPTA ÎMPOTRIVA SI

FDS au anunţat joi că intenţionează să continue ofensiva contra SI în estul Siriei, în pofida deciziei Washingtonului de a-şi retrage trupele.

”Bătălia (în buzunarul de la) Hajin continuă”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al FDS, Moustapha Bali.

Acest confruntări armate se vor opri, însă, în cazul unei ofensive turce contra zonelor kurde în nordul Siriei, a avertizat el, referindu-se la ameninţări proferate luni de către preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

“Decizia americană este (pentru moment) doar odecizie şi nua re, încă, impact pe teren”, a adăugat Bali.

Potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), cinfruntările armate continuau joi între forţe kurde şi jihadişti, în ultima redută SI, în provincia Deir Ezzor, cunoscută sub numele de ”buzunarul de la Hajin”.

Citește și : Trump recurge la șantaj: Nu va mai semna nicio lege dacă nu primeşte bani pentru zidul de la graniţa cu Mexicul

Preşedintele Statelor Unite Donald Trump a ordonat miercuri – spre suprinderea generală – retragerea trupelor americane staţionate în Siria, apreciind că şi-a atns obiectivul, acela de a ”învinge” SI în această ţară devastată de război.

Acest anunţ a fost făcut în contextul escaladării ameninţărilor preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan la adresa forţelor kurde staţionate în nordul Siriei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moldova va avea 16 secţii de votare în România

Moldova va avea 16 secţii de votare în România Autoritățile din Republica Moldova vor deschide 16 secții de votare pe teritoriul României pentru alegerile prezidențiale...

Vești bune pentru șoferi: Dispare amenda automată pentru lipsa rovinietei

Vești bune pentru șoferi: Dispare amenda automată pentru lipsa rovinietei Vești bune pentru șoferi. Amenda automată pentru lipsa rovinietei pe drumurile naționale ar putea dispărea....

România: 19 candidați și-au depus dosarele de participare în cursa prezidențială, doi au fost deja respinși

România: 19 candidați și-au depus dosarele de participare în cursa prezidențială, doi au fost deja respinși Înregistrarea candidaturilor pentru alegerile prezidențiale din România s-a încheiat....

Peste 10,7 milioane de decalitri de vinuri, exportate anul trecut! Cine este principalul cumpărător de licori moldovenești

Peste 10,7 milioane de decalitri de vinuri, exportate anul trecut! Cine este principalul cumpărător de licori moldovenești În anul 2023, Moldova a exportat în total...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.