Doi responsabili din Ministerul ucrainean al Apărării, suspectaţi de deturnare de fonduri

Publicat:

Doi responsabili din Ministerul ucrainean al Apărării sunt suspectaţi că au deturnat peste 6 milioane de euro ce erau destinaţi pentru achiziţionarea de veste antiglonţ, a indicat marţi Biroul de Investigaţii de Stat de la Kiev, într-un nou caz de corupţie în timp ce Ucraina se confruntă cu invazia rusă, relatează France Presse.

Potrivit acestui organism anticorupţie, un fost viceministru al apărării responsabil de logistica armatei şi şeful unui departament din minister ce avea în sarcină problemele de aprovizionare sunt suspectaţi de “deturnări de fonduri prin abuz de putere pe scară largă”.


Citește și : Moldova și UE au semnat un acord crucial pentru aderare

Cei doi – a căror nume nu este dat publicităţii – au “comandat în străinătate echipamente de protecţie individuală de calitate neconformă”, plătindu-le în avans în întregime şi fără a respecta “procedura de control a calităţii prevăzută”, potrivit aceleiaşi surse.

“În consecinţă, forţele armate ucrainene au primit veste antiglonţ de proastă calitate care nu pot fi utilizate în lupte fără a pune vieţi în pericol”, a denunţat Biroul de Investigaţii.

Cei doi suspecţi, aflaţi în arest preventiv, riscă până la 12 ani de închisoare.

Potrivit Biroului de Investigaţii, aceste deturnări reprezintă un nou episod dintr-o afacere mai amplă, care se ridică la peste 36 milioane de euro şi care vizează în special contracte de furnizare de muniţie de proastă calitate armatei ucrainene.

Ministerul ucrainean al Apărării a fost zdruncinat de mai multe cazuri de corupţie de la începutul invaziei ruse în februarie 2022.

Media ucrainene relataseră în august despre achiziţionarea de către minister a unor uniforme militare la suprapreţ, iar în ianuarie cumpărarea de produse alimentare pentru soldaţi la preţuri supraevaluate.

La începutul lunii august, toţi responsabilii regionali responsabili de recrutarea militară au fost destituiţi de preşedintele Volodimir Zelenski într-o tentativă de a eradica un sistem de corupţie ce a permis recruţilor să scape de armată.

Citește și : CNA a sechestrat bunuri în valoare de peste 12 milioane de lei

Ministrul apărării Oleksii Reznikov a fost nevoit să-şi dea demisia la începutul lunii septembrie după toate aceste scandaluri.

Lupta împotriva corupţiei, un rău endemic în Ucraina, este unul din criteriile stabilite de UE pentru examinarea candidaturii Ucrainei, care a primit ajutor occidentali în valoare de zeci de miliarde de euro de la începutul războiului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Grupul de companii farmaceutice românești Direct Pharma Logistics vine în R.Moldova

Grupul de companii farmaceutice românești Direct Pharma Logistics vine în R.Moldova Grupul de companii farmaceutice românești Direct Pharma Logistics își extinde în prezent operațiunile de...

Putin: Rusia aşteptă alegerile din SUA pentru a discuta cu Washingtonul despre securitatea globală şi strategică

Putin: Rusia aşteptă alegerile din SUA pentru a discuta cu Washingtonul despre securitatea globală şi strategică Rusia va aştepta rezultatul alegerilor prezidenţiale din noiembrie din...

UE va impune tarife pentru produsele achiziționate de la Temu, Shein și AliExpress

UE va impune tarife pentru produsele achiziționate de la Temu, Shein și AliExpress Comisia Europeană este pe punctul de a pune în aplicare tarife pentru...

Ministrul Mediului: R.Moldova cea mai mică rată de împădurire din toată Europa

Ministrul Mediului: R.Moldova cea mai mică rată de împădurire din toată Europa Ministerul Mediului a dezvăluit recent descoperirea unei fraude de proporții în cadrul Ocolului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.