X

Doi ruşi din America pledează ‘vinovat’ de exportul de componente militare în Rusia

Doi ruşi din America pledează ‘vinovat’ de exportul de componente militare în Rusia

Doi cetăţeni ruşi au pledat marţi vinovat de exportul ilegal de materiale electronice sensibile în Rusia, dintre care unele au fost găsite pe echipamente militare ruseşti în Ucraina, a anunţat Departamentul de Justiţie al SUA, notează AFP, potrivit stiripesurse.ro.

Nikolai Goltsev, 38 de ani, un ruso-canadian care locuieşte la Montreal, şi Salimdzhon Nasriddinov, 53 de ani, care are dublă cetăţenie rusă şi tadjică şi locuieşte la New York, ambii au pledat vinovat pentru încălcarea reglementărilor privind exporturile de echipamente pentru posibil uz militar, a precizat ministerul într-un comunicat.

Citeşte şi: Cine l-a vrut mort pe Mihai Viteazul? Cum a fost folosit și după aceea ciopârțit cu bestialitate faimosul voievod muntean – Stiripesurse.md

Cei doi au fost arestaţi în octombrie la New York, la fel ca şi soţia lui Nikolai Goltsev, Kristina Puzyreva, şi ea de naţionalitate ruso-canadiană. Aceasta din urmă a pledat vinovat în februarie, potrivit aceleiaşi surse.

Doi ruşi din America pledează ‘vinovat’ de exportul de componente militare în Rusia

Cei doi bărbaţi, care riscă fiecare până la 20 de ani de închisoare, îşi vor primi sentinţa în decembrie.

Ei “au expediat componente electronice americane esenţiale în valoare de milioane de dolari pentru rachetele şi dronele folosite de Rusia pentru a ataca Ucraina”, a declarat ministrul adjunct al justiţiei Lisa Monaco, citată în comunicat, reafirmând hotărârea serviciilor sale de a-i “rage la răspundere pe cei care alimentează maşina de război a lui Putin”.

În 2022 şi 2023, până la arestarea lor, ei au supervizat livrarea a “peste 300 de transporturi de echipamente”, de la New York, prin intermediul unor companii-paravan din Turcia, către Hong Kong, India, China şi Emiratele Arabe Unite, potrivit justiţiei americane.

Tags: Departamentul de Justiţie al SUAnew yorkNikolai GoltsevrusiaSalimdzhon NasriddinovSUA
Externe