X

Doi tineri au fost arestați pentru uciderea jurnalistei nord-irlandeze

Doi tineri arestaţi în legătură cu împuşcarea mortală a unei jurnaliste de 29 de ani în timpul unei revolte oraşul nord-irlandez Londonderry au fost eliberaţi fără a fi puşi sub acuzare, a anunţat poliţia duminică noapte, citată luni de DPA, potrivit agerpres.

Lyra McKee se afla lângă o maşină a poliţiei când a fost împuşcată în cap joi în jurul orei 23:00 (23:00 GMT) în suburbia Creggan. Oraşul este cunoscut ca Derry pentru naţionaliştii irlandezi şi Londonderry pentru unioniştii britanici.

Citește și: Zeci de persoane au fost arestate după atentatele din Sri Lanka. Bilanțul victimelor se apropie de 300 de morți!

“Continui să fac apel către acei oameni care au fost în Fanad Drive şi Central Drive în noaptea de joi şi care au înregistrări cu telefonul mobil şi îi rog (…) să ne furnizeze acele imagini”, a declarat Jason Murphy, detectiv superintendent, într-un comunicat.

Bărbaţii, în vârstă de 18 şi 19 ani, au fost arestaţi şi duşi în capitala Belfast pentru interogatoriu, a declarat sâmbătă poliţia.

Poliţia a descris tirurile trase asupra maşinii poliţiei drept un “incident terorist” şi suspectează că are legătură cu un grup militant cunoscut ca Noua-IRA (Armata Republicană Irlandeză).

Citește și: Trei provocări majore pentru actorul de comedie devenit președinte în Ucraina

Noua-IRA respinge acordul din Vinerea Mare din 1998, care a pus capăt conflictului sectar de trei decenii în Irlanda de Nord soldat cu peste 3.600 de morţi şi militează pentru o Irlandă unită.

Revoltele în acest oraş au avut loc chiar înaintea weekendului de Paşti, când disidenţii republicani, care doresc reunificarea Irlandei de Nord cu Republica Irlanda, marchează în mod tradiţional aniversarea Rebeliunii de Paşti eşuate din 1916 împotriva guvernării britanice. 

Tags: Central DriveCregganDerryFanad Driveirlanda de nordLondonderryLyra McKeeNoua-IRA (Armata Republicană Irlandeză)
Categorii: Externe