Al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Liberia se derulează într-o manieră mai bine organizată decât turul întâi (observatori UE)

Publicat:

Al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Liberia se derula marţi “în respectul faţă de procesul electoral” şi de o manieră mai bine organizată decât turul întâi, însă participarea pare să înregistreze o scădere, potrivit primelor constatări ale observatorilor din partea Uniunii Europene (UE), informează AFP.

Apelurile celor doi finalişti, fosta vedetă a fotbalului George Weah şi vicepreşedintele aflat la sfârşit de mandat Joseph Boakai, pentru ca scrutinul să se desfăşoare paşnic “au fost auzite”, a declarat pentru AFP europarlamentara belgiană Maria Arena, care conduce misiunea de observare a UE în Liberia, potrivit agerpres .


“Mesajul ‘Respectăm regulile’ a fost receptat de populaţie, prin urmare alegerile au loc de o manieră foarte respectuoasă faţă de procesul electoral” şi aceasta “în pofida perioadei de incertitudine” legată de contestaţiile privind rezultatele primului tur şi amânarea cu şapte săptămâni a turului doi, a adăugat Arena.

Citește și : Peste 250 de migranți au fost salvați din trei ambarcaţiuni pe Marea Mediterană

Potrivit datelor primite de la 81 de observatori ai UE desfăşuraţi pe întreg teritoriul Liberiei, “rata de participare pare mai slabă decât la primul tur” din 10 octombrie, a mai spus europarlamentara.

Cu toate acestea, lipsa cozilor imense care s-au putut observa în timpul turului din 10 octombrie s-ar putea datora acum şi unei mai bune pregătiri a scrutinului. “Personalul NEC (Comisia Electorală Naţională) a fost, se pare, mai bine organizat între cele două tururi”, a spus Maria Arena.

Rezultatele scrutinului, care marchează prima tranziţie democratică timp de trei decenii în această ţară anglofonă din Africa de Vest, vor fi date publicităţii zilele ce urmează.

George Weah, fost star al lui PSG şi AC Milan şi actual senator, candidează din partea Coaliţiei pentru Schimbare Democratică şi porneşte favorit, după ce în primul tur de scrutin, desfăşurat la 10 octombrie, a obţinut 38,8% din voturi. Rivalul său Joseph Boakai, liderul Partidului Unităţii, aflat la putere, s-a plasat pe locul al doilea, cu 28,8% din opţiuni.

Turul al doilea, programat iniţial pe 7 noiembrie, a fost amânat după ce partidul unui al treilea candidat a depus o contestaţie pentru ‘fraude masive şi nereguli’.

Liberia, una din cele sărace ţări din lume, se luptă încă să-şi revină de pe urma războiului civil, soldat cu 250.000 de morţi între 1989 şi 2003, şi după criza epidemiei de Ebola din 2013-2015, în care au murit peste 4.000 de locuitori.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zeci de elefanți au scăpat de inundațiile bruște la un sanctuar popular din nordul Thailandei

Zeci de elefanți au scăpat de inundațiile bruște la un sanctuar popular din nordul Thailandei Inundații bruște au măturat un sanctuar popular de elefanți din...

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale Compania Meta a prezentat Movie Gen, noul său generator de video cu...

Antarctica ‘înverzește’ într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice

Antarctica 'înverzește' într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice Un nou studiu arată că porțiunea acoperită de vegetație din Peninsula Antarctică a crescut de peste...

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.