Doliu în China: Fostul secretar al lui Mao a decedat la 101 ani

Publicat:

Secretarul lui Mao Zedong, Li Rui, devenit un critic al partidului comunist chinez, a încetat din viaţă sâmbătă la Beijing, la vârsta de 101 ani, a anunţat familia defunctului, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Li Rui fusese spitalizat anul trecut din cauza unei infecţii pulmonare.


Li a devenit secretarul lui Mao la mijlocul anilor 1950 şi membru al guvernului, ocupându-se mai ales de dezvoltarea industrială a unei ţări pe atunci în cea mai mare parte rurale.

Citește și : Moment istoric – Fortețele americano-kurde au cucerit ultimul teritoriu al jihadiștilor în estul Siriei

El a denunţat eşecul ‘Marelui salt înainte’, politica de industrializare forţată lansată în 1958 şi care a provocat foamete în ţară.

A fost dat afară din partid şi încarcerat vreme de opt ani în timpul Revoluţiei culturale.

Reabilitat în 1979, a reintrat în graţiile conducerii şi a ocupat un post strategic în cadrul partidului comunist, fiind responsabil cu recrutarea noilor cadre, însă a fost din nou demis, în 1984.

Li Riu, devenit adeptul unei reforme politice, a publicat în 2007 articole în care chema partidul comunist să devină un partid socialist de tip european.

S-a opus revizuirii Constituţiei chineze, votată anul trecut, care elimină limita de două mandate prezidenţiale şi deschide astfel calea unei preşedinţii pe viaţă pentru Xi Jinping.

Citește și : Conferinţa de securitate de la Munchen: Merkel apără relaţiile economice şi politice cu Rusia, ‘un partener’

Li Rui a publicat mai multe cărţi despre Mao Zedong, declarând că unele dintre ele au fost interzise la publicare în China.

‘Ar trebui să lăsăm poporul să se exprime pentru a întări încrederea partidului în popor’, afirma Li într-o scrisoare deschisă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe teritoriul membrilor NATO

Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe teritoriul membrilor NATO Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe...

Meteorologii prognozează un weekend cu ploi și instabilitate atmosferică

Meteorologii prognozează un weekend cu ploi și instabilitate atmosferică Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) anunță că ne așteaptă un weekend cu vreme instabilă. Vremea va...

Parlamentari ucraineni cer scăderea vârstei de recrutare de la 25 la 20 de ani

Parlamentari ucraineni cer scăderea vârstei de recrutare de la 25 la 20 de ani Autorităţile ucrainene au anunţat vineri confiscarea unor sume de bani în...

Viitorul Terrei, trădat de o planetă aflată la 4.000 de ani lumină de sistemul nostru solar

Viitorul Terrei, trădat de o planetă aflată la 4.000 de ani lumină de sistemul nostru solar În circa cinci miliarde de ani, Soarele va intra...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.