X

‘Dolor y Gloria’, selecționat printre semifinaliștii la Oscarurile pentru cel mai bun film străin în 2020

Filmul spaniol ‘Dolor y Gloria’, al regizorului Pedro Almodovar, a fost selectat luni de Academia Americana a Filmului pe lista semifinalistelor pentru a candida la premiile Oscar pentru cel mai bun film international si cea mai buna coloana sonora în 2020, relateaza EFE, potrivit agerpres.

Este vorba de singurul film de limba spaniola inclus de Academia de la Hollywood pe lista preselectiilor de 10 candidati, dintr-un total de 91 de aspiranti straini, care vor candida la nominalizarea definitiva, potrivit unui comunicat al institutiei americane de film.

Nominalizarile finale vor fi anuntate pe 13 ianuarie 2020 în timp ce gala decernarii premiilor Oscar va avea loc pe 9 februarie la teatrul Dolby din Los Angeles.

‘Dolor y Gloria’, care saptamâna trecuta a primit o nominalizare si la Globurile de Aur, va concura printre altii cu ‘Parasite’, din Coreea de Sud; ‘Les Misérables’, din Franta, ‘Atlantics’, din Senegal, si ‘Beanpole’, din Rusia.

De remarcat numarul mare de filme preselectate din Europa de Est care formeaza jumatate din lista semifinalistelor si anume: ‘The Painted Bird’, din Republica Ceha; ‘Truth and Justice’, din Estonia; ‘Those Who Remained’, din Ungaria; ‘Honeyland’, Macedonia de Nord, si ‘Corpus Christi’ din Polonia.

De asemenea filmul ‘Cadoul de Craciun’ , regizat de Bogdan Muresanu si premiat recent de Academia europeana de film, a fost preselectat alaturi de alte noua productii, dintre cele 191 de filme calificate la categoria “cel mai bun scurtmetraj”. Lista este completata de ‘Brotherhood’ , ‘Little Hands’, ‘Miller & Son’, ‘Nefta Football Club’ , ‘The Neighbors’ Window’, ‘Refugee’ , ‘Saria’, ‘A Sister’ si ‘Sometimes, I Think about Dying’.

Lungmetrajul ‘Dolor y Gloria’ a reusit sa figureze ca semifinalist si la premiul pentru cea mai buna coloana sonora originala datorita compozitiilor muzicianului Alberto Iglesias, care va bifa astfel cea de-a patra sa candidatura la Oscar, daca filmul va obtine nominalizarea finala în ianuarie.

La categoria “cea mai buna coloana sonora”, filmul spaniol va drept rivale filme de succes la Hollywood, precum ‘Avengers: Endgame’, ‘Frozen II’, ‘Joker’ sau ‘Star Wars: The Rise of Skywalker’.

Pedro Almodovar are deja doua premii Oscar pentru ‘Todo sobre mi madre’ (1999) si ‘Hable con ella’ (2002), însa anul acesta filmul sau cu accente autobiografice, cu Antonio Banderas în rolul principal, a reusit sa-l plaseze din nou printre favoritii la râvnitele premii cinematografice.

Tags: 'Dolor y Gloria'film strainPedro Almodovarpremiile Oscar
Categorii: Știrile zilei